sebesp | 2012.01.29
Blackpool parti sétányán, a város jelképét jelentő 158 méter magas öreg vastorony lábánál felépült aranylóan csillogó, multifunkciós házasságkötő hely előregártott szerkezetének is köszönhetően BREEAM excellent minősítést kapott.

A dRMM az LDA Design tájépítészeivel együttműködve több regenerációs tervet készített Blackpool tengerparti sétányának megújítására. Az új szürrealista táj koncepciójában a mesterséges dűnék világát, a parti fövenybe helyezett szobrok, számos pavilon és az 1879-óta minden ősszel megrendezett híres, 10 kilométer hosszú tengerparti díszkivilágítást (Blackpool Illuminations) is megújító ötletek sora egészítette ki. A rendezési terv értelmében az új építmények a partra vezető utcák tengelyébe kerülnek, mintegy összekapcsolva a helyi közösségeket a városmegújítási elképzelésekkel.

A brit üdülőhely újjáépülő parti sétányának első megvalósult eleme a dRMM (de Rijke Marsh Morgan Architects) tervezte, periszkóp-forma épület. Funkciója az esküvők teljes körű kiszolgálása mellett, turisztikai célokat is szolgál. Így kaphatott benne helyet a Blackpool Tower-re tekintő házasságkötő kápolna, anyakönyvi hivatal, étterem és turista-információs iroda. A szolgáltatások teljes köre ellenére nem ígér Las Vegas-hoz hasonló gyors egybekelést, a jelentkezőknek az angol formaságokat betartva köthetnek házasságot a mégiscsak különlegesnek számító helyszínen.

A lépcsőzetes betontalapzatra állított, ragasztott fa szerkezetű épület aranyra színezett rozsdamentes acéllemezzel burkolt homlokzatára újrahasznosított és sötétben foszforeszkáló üveg is került. Alex de Rijke építész szerint a fa lesz az „új beton”. Véleményét arra alapozza, hogy az épület előregyártott panelekből és térelemekből készült, de a hatvanas-hetvenes évektől eltérően vasbeton helyett fából. A környezetbarát anyag meleg belső felülete mellett a hőhidak kiküszöbölésében is előnyt jelentett, ráadásul szerkezeti stabilitása lehetővé tette, hogy a külső falakon kívül a liftmag is ragasztott fából készüljön. Az idén 118 éves Blackpool Tower mellett eltörpülő „Szerelem Torony” környezettudatos anyagválasztásnak eredményeképpen BREEAM excellent besorolást ért el.

Képek: dRMM, Alex de Rijke

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások