épületek belsőépítészet

Energia- és egészségtudatos bölcsőde Kartalon


pestimonika | 2012.04.18
Napenergia-hasznosítás, hőcserélő, Wicanders parafaburkolatok falfűtéssel – és mindez nem valahol Nyugat-Európában, hanem a magyar vidéken.

A trapéz alakú, az óvodához és az iskolához közel fekvő telken eredetileg egy játszótér állt. A terep déli irányban enyhén lejt. A földszintes, részben emeletráépítéses, hagyományos szerkezetű, egyedi formájú épület alaprajzi jellemzője, hogy a középpont köré telepített gyűrűs főfalazatú, napfényigényes helyiségei sugarasan kinyúlóak. A sugaras kinyúlások között előtetővel félig fedett, zárt, gumiőrlemény burkolatú játszóudvarok találhatók.

A bölcsődei épületrész fedett teraszon, akadálymentes lejtőn közelíthető meg. A szélfogón belül az előtérben az egyik oldalon került elhelyezésre a babakocsi tároló, másik oldalon az akadálymentes wc. A patkó alaprajzú körfolyosóról lehet megközelíteni az irodai folyosót ( iroda, elkülönítő, orvosi szoba, tea konyha), a 4 db gyermekátadót, a hátsó folyosót , az innen nyíló wc csoportot, gondozói pihenőt és az 5. foglalkoztató. A körfolyosó végén északi oldalon található a sószoba, valamint a konyhai tálaló-tejkonyha bejárata. A körfolyosó végén tud bejutni a gazdasági udvaron keresztül a személyzet (a konyhai személyzetnek külön bejárata van ).

A gyermekátadókból nyílnak a foglalkoztatók, melyek párban összenyithatóak. A foglalkoztatókból nyílik a két csoport közös gyermek fürdőszobája. A foglalkoztatókban, az elkülönítőben, az irodában, a fejlesztőszobában parafa betétes melegpadló burkolat (falfűtéssel) készült, a foglalkoztatók falát 1,3 m magasságig mosható, lakkozott 6 mm-es parafaburkolat borítja, ezek anyagát a Wicanders gyártotta és a Laurum Kft. szállította.

A foglalkoztatókból nyíló tágas ajtón a félig fedett teraszra lehet kijutni. Az udvarok a közös udvartól fa kerítéssel, kiskapuval elválasztottak. A gazdasági bejárattal szemben, az épület közepén levő húzott karú lépcsőn lehet az emeletre jutni. A henger közepében került elhelyezésre a szolártechnológiához tartozó melegvíz tároló.

Az emeleten van a személyzeti öltöző, zuhanyzó, wc, mosóhelyiség, ruharaktár, kazánház, játékraktár, légtechnikai központ.
A bölcsőde önálló főzőkonyhával épült, amelyben csak a gyermekek részére főznek. A felnőttek a központi konyhából (óvoda) szállított ételt fogyasztják. A konyhai részben tejkonyha is készült. A konyhai rész külső fedett rámpával ellátott.

Az épület fokozottan hőszigetelt, a napenergiát hasznosító technológiai megoldásokkal készült, energiatakarékos üzemeltetésű. Alapfűtése gázüzemű kazánnal történik. Az épület súlypontjában helyezkedik el a központi hőtároló, amelybe a napenergia hője napkollektorok útján kerül hasznosításra, téli időben rásegítésként a gázkazán termeli a többlet hőt. A hőtárolóból hőcserélőkkel jut el a 35°-os kevert használati melegvíz a gyermekfürdőbe, az 55°-os kevert melegvíz a konyhába, fürdőbe, stb., valamint a 40°-os víz a fűtési rendszerbe. A fűtés alapvetően fal és padlófűtés.

A gyermekek által használt terekben parafa burkolat van, falfűtéssel. Minden más lapburkolt helyen padlófűtés készült. A falfűtés gazdaságossága érdekében a külső falakra 14 cm vastag hőszigetelés került. Az épület állandóan használt helyiségeiben központi légtechnológia biztosítja a friss, pollenmentes levegőt. A légtechnológia kidobott levegőjéből hőcserélővel a veszteség kb. 80 %-át nyerik vissza. A nem állandó használatú helyiségekbe egyedi, 5 percig üzemelő ventillátorok terveztek be. A sószoba sajátsága miatt egyedi klímával rendelkezik. A belső terekben a fényt belső bevilágítóval, fénycsatornákkal, továbbá energiatakarékos izzókkal biztosítják. Az árnyékolás az előtetőkkel nagyrészt megoldott. A foglalkoztatók elé lombhullató fákat ültetnek, az ablakok külső fényvisszaverő fóliával, belső sötétítővel vannak kiegészítve.

Építész: Bártfai László

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások