hír pályázat tervek hír közti pályázat térrendezés Tima Zoltán történelmi emlékhely

A Kossuth téri átalakítás elfogadott terveinek részletei

Tervező: Tima Zoltán Ybl-díjas építész, a látványterveket az Országgyűlési Sajtóirodából kaptuk


Java | 2012.06.22
A Kossuth tér rekonstrukciója nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás. A kormány tavaly októberben döntött úgy, hogy 1,59 milliárd forintot különít el a Kossuth tér rekonstrukciójára, amelyet 2014. május 31-ig át kell alakítani úgy, hogy visszakapja 1944 előtti képzőművészeti arculatát.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás előkészítési munkáit követően várhatóan 2012 utolsó negyedévében kezdődhet meg a kivitelezés. Alvállalkozóként az Uvaterv Zrt., a Főmterv Zrt. és az S73 Kft. (a korábbi térépítészeti tervpályázat győztese) segíti a munkát.
A cél: a történelmi hagyományok megőrzése a 21. század kihívásainak tükrében, ezért a villamosvonalon és a kerékpárúton kívül megszűnik a közúti közlekedés, s felszámolják a jelenlegi felszíni parkolást.A Steindl-féle eredeti tervezési elképzelés rögzít néhány alapelvet. Az egyik, hogy a Kossuth tér gyakorlatilag három téregységből áll. Vagyis a déli, keleti és az északi rész önmagában is értelmezhető, de azért fontos a megfelelő összekötetés, vagyis "köszönőviszonyban" kell egymással lenniük. A másik ilyen elv, hogy mivel a Kossuth tér legfontosabb eleme az ország emblematikus épülete, maga a Parlament, ezért fontos annak vizuális, történelmi jelentőségű hangsúlyozása.
Az előkészítő munkálatok már javában tartanak, amelynek első lépéseként elkerítették a tér Országgyűlés épületétől északra, a Jászai Mari tér felé eső részét. Az új látogatóközpont kettős lejárata a Szalai utca tengelyében nyílik majd a város és a Duna irányába, míg az alatta lévő 600 férőhelyes, háromszintes mélygarázs a Balassi Bálint utca és a rakpart felől lesz megközelíthető; a komplexumhoz nem készül föld feletti építmény.
A látogatóközpontban többek között kávézó, időszaki kiállítótér és ajándékbolt kap helyet, innen a közönség a Parlament belső udvara alatti országgyűlési múzeumba érkezik majd, amelynek üvegfödémjén keresztül az épület impozáns udvari homlokzata tárul a látogató szeme elé.Tima Zoltán a tér átépítéséről szólva hangsúlyozta, hogy az Országház létrejötte óta eddig mindig csak tűzoltás szerűen, egyes részek kaptak új arculatot, de a teljes Kossuth tér átgondolt, koncepciózus megújulása elmaradt. A Steindl Imre Program a Duna felől is körbejárhatóvá teszi a Parlamentet, a látogatóközpont tengelyébe kerül a múzeumhajóként aposztrofált Lajta monitor, délebbre pedig a menetrend szerinti BKV-hajók számára hoznak létre kikötőt.
Ha minden a tervek szerint alakul, 2014-re befejeződnek a munkálatok, s régi pompájában, de új, 21. századi, a felszín alatti létesítményekkel gazdagodva nyílik meg újra a Parlament előtti Kossuth tér teljes pompájában. Lesz természetesen egy épület körüli, belső biztonsági zóna, de ezen kívül a tér nyitott és szabadon bejárható lesz, a jelenleginél jóval nagyobb területen.
A tervezési program a szobrok tekintetében is az 1944 előtti arculatot kívánja visszaállítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel, ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren. Az Andrássy emlékmű eredeti helyére kerül majd vissza, s jelenleg a helyén álló József Attila szobrot áthelyezik a rakparti lépcső felső részére. Ezzel párhuzamosan az alsó rakpart mindkét oldala gyalogosfelületté válik, és a Garibaldi utcai autós felhajtó megszűnik.
A Kossuth tér hármas egységét a két oldalon parkosított felülettel fogják közre, középen pedig egységes burkolattal és egy 30 méteres árbocra helyezett lobogóval teszik ünnepivé. A villamospálya a déli térrészen kijjebb kerül, az 1945 előtti nyomvonalnak megfelelően.

A terület 2012. január 1. óta Kiemelt Nemzeti Emlékhely (sőt időközben tulajdoni átadása is megtörtént a Főváros részéről az államnak).

Forrás. www.index.hu
www.nol.hu
www.mno.hu
www.napi.hu
Parlament Sajtóirodája.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások