hír cikk építészet felhőkarcoló Kína könnyűszerkezetes felhőkarcoló Sky City One

Világrekord: 838 méteres könnyűszerkezetes felhőkarcoló épül 90 nap alatt


donkanyar | 2012.06.29
Az épület minden eleme könnyűszerkezetes csúcstechnológia: 838 méter magas felhőkarcolót, a Broad Sustainable Building vállalat építi.

A cég az építkezés során olyan építési technológiát alkalmaz, amelynél a felhasznált elemek 95 százaléka az építkezés megkezdése előtt teljesen készen van, ami azt jelenti, hogy azokat csak össze kell rakni. Bár sokaknak pesszimizmusra adhat okot a könnyűszerkezetes felhőkarcoló, a kivitelező állítja, hogy a Sky City One névre keresztelt, 838 méter magas felhőkarcoló 100%-ban földrengésbiztos lesz.

Tudjuk, hogy napjainkban a dubaji Burj Khalifa a világ legmagasabb épülete, de a Sky City ezt a címet elveheti az épülettől, mert ez 10 méterrel magasabb lesz. Ráadásul a 838 méteres magasságú torony nem csak a világ legmagasabb felhőkarcolója címet, de ha elkészül, akkor a világ leggyorsabban felépített felhőkarcolója címet is birtokolja majd: az épületet ugyanis mindössze három hónap alatt szeretnének felhúzni. A továbbiakban olcsóbb is lesz majd, mint a dubaji toronyház: a Sky 628 millió dollárba kerül majd, míg a Burj Khalifa felépítése 1,5 milliárd dollárba került. Ráadásul mivel hússzor gyorsabban építik fel, így a befektetők pénze nem a hitelekben lesz, hanem egyből élvezni lehet az építményből származó jövedelmet.
Az épület külső falai 15 cm-es vastagságban készülnek el és A+ energiaosztályt is teljesítik. Sky Cityben 1 millió hasznos négyzetméter lesz élvezhető, s az emeletek között 104 szupergyors lift közlekedik majd. A toronyban egyébként 100 ezer embernek lesz ez az élettere, munkahelye, lakása és szórakozási-sportolási helyszíne.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások