Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Hőszivattyús ipart! Innováció az energiahatékonyság növelésével
A hőszivattyúzás táblázata és a felszín alatti víz hőjének hasznosítása magyar hőszivattyúval
Természeti állandó energiaforrás hasznosítása hőszivattyúval
Hőszivattyúzás – egy kitörési lehetőség
Budapest hőszivattyúkkal is fűthető lenne!
Budakalászi ház fűtése


Sátoraljaújhelyi bölcsőde magyar hőszivattyúval
komlósferi 2012. július 2.      
Magyarország első olyan családbarát bölcsődéje, ahol művészeti (zenei, irodalmi) nevelésben is részesülnek a gyermekek. A projekt az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert 90%-os támogatást, a kedvezményezett: Sátoraljaújhely Város Önkormányzata volt, a létesítmény összesen 206 millió forintba került.

48 férőhelyes, kétszintes, teraszos kivitelű épület (1. ábra) kerékpár és babakocsi tárolóval is rendelkezik.
A létesítmény energiatudatos tervezése szem előtt tartotta a természetes világítás (napfény) megoldásait és a földhő hasznosítását. A tervezési stratégiák között kiemelten szerepelt az egészség és a komfort biztosítása. E cikkben mindenekelőtt a hőszivattyús rendszerű épületgépészetet mutatjuk be.

Az épület padló- és falfűtése (falhűtése) nedves kivitelű melegvíz-üzemű sugárzófűtés. A fűtés és hűtés hőtermelője egy földhős (geotermikus) hőforrású villamos hőszivattyú, amely működése alatt egyúttal a hmv-t is biztosítja (2. és 3. ábra).

Műszaki adatok

■ Padlófűtés: oxigéndiffúzió ellen védett, térhálósított 20×2 mm méretű polyetilén csőből készült, az egyes mezők fűtőcsöveinek osztása 100 vagy 200 mm a hőszükséglettől függően.
■ Falfűtés/falhűtés: Tichelmann rendszerű csővezeték kialakítás, a felületfűtés (hűtés) mezője csőkígyós megoldású, amely 90 mm-es osztással ötrétegű 14×2 mm-es 25 m-es hosszúságú csövekből készült.
■ Hőlépcső: 42/37 °C (fűtés) és 15/20 °C (hűtés).
■ A fűtést és a hűtést biztosító mezők illetve a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozás külön-külön az osztókon elhelyezett termoelektromos szelepek segítségével történik.
■ A fűtő-hűtő ún. reverzálható kivitelű magyar hőszivattyú: Vaporline® GBI33-HACW típus.
─ A hőszivattyút a burkolatán belül elhelyezett vezérlő egység a külső léghőmérséklet függvényében működteti, amelynek termosztátja (érzékelője) a fűtési puffertartályba van beszerelve. A téli-nyári üzemmód váltást a termosztáton elhelyezett kapcsolóval lehet működtetni.
■ Puffertartály: fűtésre 300 liter, hmv-re 500 liter.

A bemutatott projektben a fő berendezés a hőszivattyú. Az elmúlt évben (2011-ben) megjelent kb. 40 darab ún. növelt hőmérsékletű, meglévő, hagyományos radiátoros fűtési rendszerekhez és hulladékhő hasznosítására is felhasználható, magyar fejlesztésű és gyártású, kitűnő minőségű, használati mintaoltalommal védett Vaporline® fantázianevű hőszivattyú. Ezek a hőszivattyúk geotermikus hőforrással gazdaságosan működnek maximum 63/57 °C-os hőlépcsővel. A technika mai szintjén álló hőszivattyús technológia az Új Széchenyi Terv segítségével életminőségünk fejlődését szolgálják.

Befejezésként írjuk, hogy Dennis Meadows szerint van három fontos tudnivalónk (angolból fordította: ifj. dr. Zlinszky János):
„— nem a technológián, hanem a társadalmon fog múlni, hogy elkerüljük-e az összeomlást;
— olyan gyors fordulatra van szükség, hogy egyszerűen nincs idő új tudás feltalálására várni;
— a meglévő tudást hosszú távon, tervezetten folyamatosan kell alkalmazni.”

Ajánlott irodalom

Komlós F. − Fodor Z. − Kapros Z. − Dr. Vajda J. − Vaszil L.: Hőszivattyús rendszerek. Heller László születésének centenáriumára. Magánkiadás: Komlós F., Dunaharaszti, 2009. www.komlosferenc.info

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (5 szavazatból)
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©