Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Itt a nemzetközi pályázat a Galvani hídra!
Megújult felülettel mutatkozik be az ÉTDR
Letették a Kopaszi gátnál épülő beruházás, a "BudaPart" alapkövét
Itt vannak az egyszerű bejelentéshez tartozó kiviteli tervek követelményei
Szállásépületek az új Metszetben
Kiírták a Budapesti Atlétikai Stadion tervpályázatát!
Kertai László (1943-2013) építész életmű-kiállítása
Bonyolultabb a jövő városa, mint elsőre tűnik
Melyik a hatvanas évek legjobb épülete?
A helyiek támogatásával újranyílt a tihanyi kilátó, újra megkapták az engedélyt!
Megjelent a Velodrom pályázat kiírása
Csorba Zoltán – egy építész életmű a lakókörnyezet, lakásminőség javításának szolgálatában
Amikor a magyar modernisták ismét beveszik Bécset


Megszűnik a KÖH?
Csépé 2012. szeptember 6.      
Az Index információi szerint megszűnik a KÖH, az a hivatal, amely eddig a műemlékek és régészeti lelőhelyek védelmét látta el. Kormányzati körökből szerzett értesüléseik szerint a keddi kormányülésen döntöttek erről.

Jövő héten jelentik be a döntést, hogy megszűnik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). Kormányzati körökből szerzett értesülések szerint a keddi kormányülésen döntöttek a kulturális örökség, többek közt a műemlékek felkutatásával és védelmével foglalkozó szervezet megszüntetéséről. A munkatársak egy része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, egy másik része pedig a Belügyminisztériumhoz kerül. Sokaknak azonban felmondanának.
A KÖH megszüntetésének érdekessége, hogy két hónapja nevezték ki a hivatal élére Cselovszki Zoltánt, aki az ötödik kerületi főépítészi posztját hagyta ott az elnöki székért. Cselovszki az Index megkeresésére annyit mondott, hogy az értesülést nem kívánja kommentálni.

Cselovszki 2000-től 2002-ig egyébként már vezette a hivatalt. Tevékenységéhez köthető a KÖH létrejötte, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal és a Kulturális Örökség Igazgatósága összevonásával.

A műemlékvédelmi szervezetet két éve kezdték leépíteni. Előbb a műemléki felügyelőket helyezték át a megyei és kerületi kormányhivatalokhoz, mondván ezzel egyszerűsítik az építkezések ügymenetét. Mivel a felügyelők így már nem a KÖH alá tartoznak, munkáltatójuk a helyi szerv lett, könnyebbé vált az ingatlanfejlesztői érdekek érvényesítése a műemlékvédelemmel szemben, érveltek a kritikusok.

A hivatal súlyát egy júliusi döntéssel tovább csökkentették. A törvény elvette a KÖH és a Kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodái építéshatósági jogkörét, és csak szakhatóságként vonja be őket az építési engedélyezési folyamatba. A Borkai Zsolt (Fidesz), Habis László és Michl József (KDNP) által beterjesztett, és július 1-jén hatályba lépő módosítása súlytalanná tette a KÖH-öt az ingatlanos érdekekkel szemben, ezért lemondott a hivatal elnöke, Tamási Judit

Bár elvileg a örökségvédelmi munka nem szűnik meg, forrásaink szerint a téma a minisztériumokhoz szétosztva súlytalanná válik.
Bővebben az Index oldalán

Többet az általunk megkérdezett KÖH-munkatársak sem tudnak.- a szerk.

Újabb hírek: http://tervlap.hu/cikk/show/id/1597

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (5 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Csépé 2012-09-10 11:54:59 #1

L. Simon a korrupcióval és lassúsággal magyarázza a megszüntetést a Magyar Nemzetben: Szeptember 4-én kormányhatározat született a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal átalakításáról azzal a szándékkal, hogy az építészeti és régészeti hatósági engedélyeztetés folyamata felgyorsuljon. L. Simon László kulturális államtitkár a szakmai bírálatokra a Magyar Nemzetnek úgy reagált: „most mindenki úgy csinál, mintha az örökségvédelem tökéletes működött volna, holott az elmúlt húsz évben épített örökségünk állapota jobban romlott, mint a szocializmus évtizedei alatt”. A kultúráért felelős államtitkár szerint a kormányzat tapasztalata az, hogy mind a régészeti feltárás, mind az épített örökség megóvása szempontjából a hatósági engedélyeztetési folyamat bonyolult, lassú, számos területen pedig a korrupció lehetőségét veti fel. A korrupcióra több példát is mondott, íme egy: „Az örökségvédelmi hatóság ellenőrzést folytat: kimegy egy épülethez, amelynek egy részét nehéz szociális helyzetben lévők elhordták építőanyagnak, közli a tulajdonossal, állítsa helyre a műemléket, amihez helyreállítási terv kell. A határozat két hónap határidőt ad, amelyet, ha a tulajdonos nem tart be, akkor bírsággal sújtható, ami jelzálogként ráterhelhető az ingatlanra. Nem egy olyan esetről tudok, hogy ilyen ügyeknél a jegyzőkönyv lezárása után az ellenőr átnyújt egy névjegyet: egyébként a feleségem bt.-jével a helyreállítási tervet meg tudjuk oldani.” Részletek a Magyar Nemzet szeptember 10-i, hétfői számában.

OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©