hír

Mi a helyzet az energetikai tanúsítvány fronton?

Januártól változnak az épület-energetikai tanúsítványok szabályai.


iStvan | 2012.12.30
Többen jelezték (jogosan), hogy pontatlanul jelent meg a cikk bevezetője.
Álljon itt egy pontosítás a témával kapcsolatban (A hiteles információért köszönet Soltész Ilonának a Belügyminisztérium Építésügyi Főosztály Építésügyi Európai Uniós Osztály főosztályvezető-helyettesének).

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján ingatlan eladása és hosszútávon történő bérbe adása esetében 2009. január elsejétől – önkéntes alapon – előírás az energetikai tanúsítvány elkészíttetése. 2012. január elsejétől minden esetben kell energetikai tanúsítványt készíttetni eladás és épület bérbeadás esetén is. 2012. június 1-től a Lakástörvény módosítása következtében épületben levő lakás (és más önálló rendeltetési egység) bérbeadása esetében sem kell energetikai tanúsítványt készíteni.

A tanúsításra vonatkozó kivétel csak az 50 m2-nél kisebb épületre vonatkozik. Azaz, ha egy épületben több önálló rendeltetési egység van és az épület hasznos alapterülete összesen nagyobb, mint 50 m2 akkor is kell tanúsítványt készíttetni a benne lévő önálló rendeltetési egységekre, ha az önálló rendeltetési egység alapterülete önmagában nem éri el az 50 m2-t.

Ennek részben az az indoka, hogy a kivételt a jogszabály alapjául szolgáló uniós irányelv nem teszi lehetővé, másrészt a kis alapterületű épületek esetében a legkedvezőtlenebb az alapterület és a lehűlő külső határoló felületek aránya. Ezért aránytalanul rosszabb energiahatékonyság adódna kis épületek esetében. Ez azonban nem mondható el egy nagyobb épületben levő, kisebb lakás vagy más önálló rendeltetési egység esetében.

Másik előírás, hogy januártól a lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását.

A tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni. Ez utóbbi körbe tartozhatnak például a műemlék jellegű épületben lévő lakások. A tanúsítványokról központi nyilvántartás készül és lesz minőség-ellenőrzés is.

A MEHI az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő, elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy mind kormányzati intézkedések segítségével, mind pedig a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat.

Mit is ír az e-epites a jövőre életbe lépő rendszerről?
Pl.: Hogyan kell a nyilvántartásba beküldeni és hitelesíteni az elkészült tanúsítványokat?

A 2013. január 1-jén hatályba lépő, az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról szóló 313/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet szerint az energetikai tanúsítványokat az e-tanúsítás elektronikus alkalmazás igénybevételével az energetikai tanúsító köteles a Dokumentációs Központ részére megküldeni.
A tanúsítványokat a tanúsító tölti fel a nyilvántartásba, aki Ügyfélkapus azonosítást követően tud belépni az e-tanúsítás rendszerbe. Az első belépéskor regisztrálnia kell, amikor megadja főbb adatait (név, cím, elérhetőség, kamarai azonosító stb.). Ezeket az adatokat később már nem kell megadnia, de természetesen módosíthatók, amennyiben szükséges.

A tanúsítások feltöltése kétféleképpen történhet:

kézi feltöltés: azok részére, akik nem tanúsító programmal számoltak: űrlapon főbb adatok felvitele, fotó és a tanúsítvány alátámasztó munkarészének csatolása pdf-ben történik

XML fájl feltöltése: azok részére, akik tanúsító programmal számoltak: a tanúsító program által generált XML fájl felöltése, mely tartalmazza a leíró adatokat, a fotót és a tanúsítvány alátámasztó munkarészét pdf-ben

A tanúsítványok nyilvántartásba töltésének és hitelesítésének menete:

- A tanúsító Ügyfélkapus azonosítást követően belép az e-tanúsítás alkalmazásba, és kiválasztja a „Tanúsítvány adatok felvitele” vagy „Tanúsítvány XML feltöltése” funkciót.

- A tanúsító feltölti az azonosító és leíró adatokat, fotómellékletet és az alátámasztó munkarészt (számítás) – kézzel vagy XML fájlként.
- A felvitt adatokra automatikusan megtörténik a formai és számszaki ellenőrzés.
- Amennyiben a rendszer hibát talál, hibaüzenetet küld, és nem engedi a feltöltés befejezését, a tanúsítvány nem kerül be a nyilvántartásba.
- Amennyiben a tanúsítvány átmegy az ellenőrzésen, az adatok bekerülnek az adatbázisba, a tanúsítvány kap egy azonosító kódot és egy egységes összefoglaló előlap generálódik hozzá.
- A felhasználó a képernyőn kap egy üzenetet arról, hogy a feltöltés sikeres volt, és a tanúsítvány megjelenik a nyilvántartásban.
- A hiteles tanúsítvány egy pdf-ként áll elő, aminek az első lapja az e-tanúsítás alkalmazás által generált, azonosító kóddal ellátott összefoglaló előlap, és utána a tanúsító által feltöltött pdf fájl következik teljes tartalommal (ennek is van egy saját előlapja, amin a tanúsító által használt azonosító sorszám szerepel).
- A tanúsító kinyomtatja az elektronikusan hitelesített tanúsítványt, melyet hivatalosan aláír.

Részletes tájékoztató az energetikai tanúsításról

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások