Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Ablak – fény és élet
Wéber Antal-díj 2018
Könyvajánló
Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok
Újra várják a filmeket a Budapesti Építészeti Filmnapokra
Legyél te a zsűri szavazz most!
Újra lehet pályázni a Lechner különdíjára!
Király gyógyfürdő rekonstrukciója és bővítésének tervezési munkái
sumMA
Született Kadarkúton, mestersége építész
Vámossy könyvbemutató a Fugában
Székesfehérvár történeti központja 2017
Az Magyar Művészeti Akadémiához már októberben eljött a Jézuska
Címkék: Városligeti Korcsolyacsarnok, Műjégpálya, Mányi Stúdió, Mányi István, Wagner Péter, Korcsolyázó Budapest, Budapesti Városvédő Egyesület, Dr. Szabó Lajos, Magyar Sportmúzeum, Budapesti Korcsolyázó Egylet, Lechner Ödön, Francsek Imre, ifj. Paulheim Ferenc


Jeges kiállítások nem csak építészeknek
színkép 2013. január 19.      
A Városligeti Korcsolyacsarnok és Műjégpálya rekonstrukciója – a Mányi Stúdió kiállítása, valamint a Korcsolyázó Budapest – a Budapesti Városvédő Egyesület és a Magyar Sportmúzeum közös kiállítása egyszerre nyílik a Fugában.

A Városligeti Korcsolyacsarnok és Műjégpálya rekonstrukciója
A Mányi Stúdió kiállítása

Megnyitó: 2013. január 24. csütörtök, 18 óra

A kiállítást megnyitja: Wagner Péter építész
Megtekinthető: 2013. február 11-ig

A Városligeti Korcsolyacsarnok és Műjégpálya épült a Budapesti Korcsolyázó Egylet kezdeményezésére, több szakaszban. 1874-ben Lechner Ödön, 1893-ban id. Francsek Imre, 1926-ban ifj. Paulheim Ferenc építészek tervei szerint. Az épületegyüttes és műjégpálya teljes megújítását és bővítését Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatala megbízásából a HÉROSZ Építőipari Zrt. végezte az ÉPBER Zrt. szervezésében, Mányi István építész tervei alapján 2010 – 2011-ben.

(Az épületről bővebben a Metszet 2012/5 számában)


Korcsolyázó Budapest
A Budapesti Városvédő Egyesület és a Magyar Sportmúzeum közös kiállítása

Megnyitó: 2013. január 24. csütörtök, 18 óra

A kiállítást megnyitja: Dr. Szabó Lajos, a Magyar Sportmúzeum igazgatója
Megtekinthető: 2013. február 11-ig

„az ember sohasem közelíti meg a madár repülését annyira, mint a korcsolyán”

Évszázadok óta csúszkálnak az emberek a jégen, szükségszerűségből vagy szórakozásból. Már a XIII. századi ábrázolásokon feltűntek csontból vagy fából készült, később vaséllel ellátott korcsolyák, melyek az orruknál felfelé ívelnek. Jó ideig csak a falusiak űzték el a hosszú tél unalmát efféle időtöltéssel, de a XVII. századi Angliában már az arisztokraták is kedvelték: a Németalföldről származó Orániai Vilmos uralkodása hozta brit földre a korcsolya divatját. 1742-ben Edinburgh-ban alakult meg a világon az első műkorcsolyázó klub, és a következő százötven évben, a polgárság megerősödésével közkedvelt városi szórakozássá vált. Majd amikor az amerikai Jackson Haines 1868-ban és 1871-ben turnéjával végigjárta Európát és óriási tömeg előtt bemutatta különleges balett-technikáit, a kontinensen megszületett a műkorcsolya mint hivatalos sportág. 1876-ban Chelsea-ben egy jéggyár készítette az első műjégpályát, ezt követte 1893-ban a párizsi, két évvel később a londoni jégpalota.

A magyar arisztokraták között Széchenyi István tette divatossá a korcsolyázást, a lövészettel, az evezéssel és a vitorlázással egyetemben, ő szorgalmazta a társaságok, egyletek megalakítását is. Az 1860-as évekig a Duna ideális terepet kínált a pest-budai korcsolyázóknak, majd a folyó szabályozása után a Városligeti tó lett e tevékenység fő helyszíne. 1869-ben megalakult a Budapesti Korcsolyázó Egylet, és amikor a következő évben a városligeti első pályát felavatták, már vagy húsz vidéki korcsolya-társaság volt jelen az eseményen. A Városliget a korcsolya révén is fontos színhelye volt a budapesti polgárság életének.

Kiállításunk végigvezet az elmúlt 140 esztendő korcsolyatörténetén, társasági eseményeken és sportsikereken, végül beszámol arról, hogy ma, a XXI. század elején milyen szerepet kap ez a nagyszerű sport a város életében. Régi emlékeket idéz meg és bemutatja, milyen gazdag kulturális hagyományokat ápol Budapest, illetve hogyan gazdálkodik ezekkel napjainkban. Sport és szórakozás, élmény és kultúra a korcsolya és a város szoros kapcsolatában jelenik meg a tablókon. A Budapesti Városvédő Egyesület így szeretné felhívni a figyelmet Budapest kimeríthetetlen szépségeire és lehetőségeire, amelyek ma is, akárcsak nagyszüleink idején, a városlakók örömét és egészségét szolgálják. Jégre fel!

A kiállítás első alkalommal 2009.december 1. - 2010. január 22. között volt megtekinthető a Budapesti Városvédő Egyesület Podmaniczky termében.

A kiállítás létrejöttét segítették:
Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Gyűjteménye
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye
Országos Széchényi Könyvtár
Budapest Antikvárium
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Új Színház
Latin János

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 170 (87 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©