blog

(Rém)álomkilátó Németországból – Zacha Hadiren korai zsengéje


Ghile Gábor | 2013.02.06
Az ipari-mezőgazdasági épületek sokszor egy kaptafára készülnek. E német tákolmány azonban sikeresen megcáfolja az elméletet: lássuk miből lesz a (de)konstrukció!

Tévednek a kedves Olvasók, ha azt hiszik, hogy csak nálunk van architortúra – tőlünk nyugatabbra is akadnak vadhajtások... Adott egy kerek fenyőerdő, messze a távoli némethonban. Ó magasságos tannenbaum, was hat ezek a deutsche erdészek konstruiert1?!?!

Ih verstéhe niht díze zuper vadászlesch.

Sok-sok okot lehet találni a miértre, megemlítek hármat:

1. akadálymenteschített állatbarátosasch. Ezeken a lábakon még egy behinderte (azaz akadályozott) mókus is fel tud menni a lesre.

2. Hanséknak elfogyott a fűrészlap, így kevesebb vágással oldották meg a feladatot. Sőt: egy csomó szeget is megspóroltak a keresztmerevítők elhagyásával!

3. Mint tudjuk, néha unalmas üldögélni a vadászlesen. Előfordul, hogy ilyenkor viccelődnek a vadászbácsik, még az is lehet hogy előkerül a kleine kischüschti. Ekkor egy új funkcióval bővül az erdei élménypark: indulhat a stallone-s csúszás, kezdőknek eleinte átkulcsolt lábbal, de Csák Norisz barátunk már belső talpélen nyomja a fák-board-ot.

És hogy miért pont Zaha néni jutott eszembe? 32 évvel ezelőtt a Vitra Campuson még nyomaiban sem fedezhettük fel a számítógép által generált nurbs-felületeket, csak pár vagány vonal ragadta meg a figyelmünket.

Ki tudja, hol lesz a német erdészeti-építészeti kultúra 2045-ben...



GG




A képekért köszönet a régi motoros RP-nek, a szakmaiatlan kritikáért pedig nem vállalok felelősséget :)!

1 - a 'konstruiren' múlt ideje és a 'dekonstrukció' keresztezése folytán talán találó lenne a 'gekonstrukció', de ennek értelmezését csak a legelvetemültebb lábjegyzetolvasók érdemlik meg!

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások