hír Expo Milánó

Júniusra várható a Milánói Világkiállítás tervpályázata


Csépé | 2013.02.28
Szőcs Géza interjújából kiderül: nyár elejére várható tervpályázat a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjáról. Volt a kormánybiztosnak még pár érdekes mondata az építészetről.

2015. március 1. és október 31. között Milánó ad otthont a Világkiállításnak, amely vezérfonala az eredeti "Táplálni a világot, energiát az életnek" című pályázati anyag alapján az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés.
Szőcs Géza, a február 14-én kinevezett kormánybiztos a február 28-i Heti Válasznak nyilatkozva így fogalmazott: "...nagyon elkéstünk. Milánóban már el is könyvelték, hogy nem veszünk részt a világkiállításon, így meglepetéssel vették, hogy az utolsó pillanatban megjelentem náluk tárgyalni. Elképesztő tempóra van szükség ahhoz, hogy a lemaradást behozzuk: nyár elejére készen kell lennünk a tervpályázattal, miközben majdnem márciust írunk."
A Stumpf Andrással folytatott beszélgetésben van még egy szakmailag is érdekes rész:
"– Hogyan lenne igazságosabb a rendszer?
– Ha olyan alkotóknak juttatnánk, akik számottevően hozzájárulnak a nemzeti önképhez és megítéléshez. Nem akaor viperafészekbe nyúlni, de gondoljuk el, leginkább mi tölti meg tartalommal a magyar nemzeti jelzőt.
Ön költő. Nyilván azt mondja: a költészet.
– Nem. Általában az építészet. Steindl, Ybl, Hild, Makovecz keze munkája több fix képzetet generál a "magyar" jelző értelmezéséhez, főleg egy külföldinek, mint Ady Endre."

A Milano Expo honlapja

(Update: kértük kormánybiztos úrtól a "készen kell lennünk a tervpályázattal" kitétel pontosítását: vajon a kiírással akarnak kész lenni, vagy a lebonyolítással? Azt a választkaptuk, hogy a lebonyolítással, azaz a kiírás sokkal hamarabb várható! )

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások