Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
2020-ig Magyarország első helyen építési piaci növekedésben Európában
Már most rekordokat döntöget az építőipar, pedig messze még az év vége
Lendületben az építőipari kivitelezés
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig
Európai építési piaci kilátások: Magyarország éllovas
Felpörögtek az építkezések – de lesz ennyi kivitelező?
Budapest100: Örömünnep a Duna-parton
Magyarország 2016 2. félév: Kevesebb projekt indult, mint 2015 2. félévében
Optimizmus a Balkánon, stagnáló Kelet-Európa
Alacsonyabb fordulatszám, több kétség; az európai építési piac mégis emelkedő pályán marad 2019-ig
A megkezdett projektek összértéke 6%-kal nőtt 2016. I. félévében Magyarországon
Európa és Magyarország Építési Piaca 2018-ig
Címkék: európai építési piac, elemzés, magyar építési piac, gazdaság, /web/kereses?kereses=


Nincs lendület az európai építési piacon 2015-ig
Sajtótájékoztató a 75. Euroconstruct konferenciáról
buildecon 2013. június 26.      
A 2012-es téli, müncheni, Euroconstruct konferenciát követően 2013. június 14-én Dánia fővárosában, Koppenhágában került sor a szokásos nyári rendezvényre, mely a 75. volt az 1975 óta megszakítás nélkül tartó Euroconstruct konferenciák sorában.

A 19 tagország szakanyagainak összefoglalása és a konferencia rendezése ezúttal a dán partner, a Koppenhágai Jövőkutató Intézet (Instituttet for Fremtidsforskning) feladata volt.
A konferencia legfontosabb megállapítása, hogy 2015-ig nem várható gyorsulás Európa építési piacán, a 2007 óta bekövetkezett teljesítmény csökkenés folytatódik 2013-ban (-2,8%), egészen keveset, 0,5%-ot javul 2014-ben és még 2015-ben is a növekedés két százalék alatt marad. Az 1993-tól folyamatosan jellemző növekedés Európa-szerte, mind a GDP, mind az építési teljesítmény tekintetében 2007-8-ban megtört.
A 19 Euroconstruct ország sorában különösen a spanyol, a portugál és az ír építési teljesítmény csökkenése számottevő, de meg kell említenünk a cseh és a lengyel romlást is. A teljes piac – 2012-ben 1323 milliárd Euró – legnagyobb szelete a német teljesítmény, ez 21%, ezt követik a franciák 16%-kal, majd az olasz és angol piac 13-13%-kal. Az összezsugorodott spanyol piac teljesítménye az összpiac 6%-a, ez megegyezik a visegrádi négyekével. A négy skandináv ország 10%-kal részesedik az összteljesítményből.
A lakásépítési szektorban a háztartások jövedelem csökkenése és a magas munkanélküliség, a nem-lakás célú magasépítés területén az ingatlanpiacok gyengélkedése: a lassú megtérülés, a túlépítettség következtében jellemző magas kihasználatlansági ráta gátolja a növekedést. A nem-lakás célú magasépítés nem lesz húzóerő a következő években, növekedésre Európában csak a raktározási, logisztikai ingatlanok terén lehet számítani. Az északi országok teljesítménye jobb lesz a déliekénél. A felújítás meg fogja haladni az új építést. A mélyépítésben sok az önkormányzati megszorítás, ugyanakkor az út, vasút, híd, infrastruktúra elhasználódását vissza kell pótolni. Az energiamegtakarítás 20/20/20-as követelményei elérésének egyre jobban eleget kell tenni. Mindezek a világgazdaság problematikus helyzetéből következhetnek, Európa versenyképességének romlását jelzik.
Az európai lakásépítés mutatja a legnagyobb erősödést 2012-2015 között, valamivel kisebb mértékben követi a mélyépítés, míg a nem-lakás célú magasépítés alig jelez növekedést a prognózisok szerint.
A magyar építési piac teljesítménye az utóbbi 5-6 évben 25%-kal csökkent. Ebben az évben ez a trend jó esetben megállhat, jelentős közösségi épületek és infrastrukturális beruházások építése-felújítása következtében. A lakásépítésre mindenekelőtt az energiatakarékos felújítások jellemzők. A Buildecon, a magyar EUROCONSTRUCT partner megítélése szerint a következő évekre várható trendek azt jelzik az építési szakma művelőinek, hogy az építési feladatok nagyon sokat fognak változni. Ezek új építési feladatokat és a régiek eltűnését jelenthetik, összhangban a fegyorsult globális változásokkal. Itt az információ-technológiai, generációs, egészségügyi, környezeti, szociális változásokra utalunk, amelyek kikényszerítik az építési ”ipar” szolgáltató iparrá történő átalakulását.

Szerző: Gáspár Anna

Az Euroconstruct országok listája megtalálható: www.buildecon.com/euroconstruct
BUILDECON, www.buildecon.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©