díj

Szétszavazás a dél-kelet magyarországi Csarnok Nagydíj pályázatán


Csépé | 2013.10.09
Míg más helyszíneken közel esett a zsűri és a közönség véleménye, Szarvason a zsűri a Mercedes-gyárat és az orosházi Doherty-üzemet díjazta, a közönség a Duvenbeck-raktárat hozta ki elsőnek, míg (a díj nélküli) második helyen a Szentkirályi üzeme végzett. Csarnoknagydíj mérlege: 47 pályázó, 11 díjazott, 13 díj.

A zsűri ismét eltért Szarvason a papírformától. Kapott díjat a kecskeméti Mercedes-gyárért Annus Marina (Céh Zrt.). A zsűri a nagyvonalúságát, az iparterves gyökerekre visszamenő szerkesztési elvet és a tiszta szervezést ismerte el elsősorban. Azonban úgy érezte, nem egy súlycsoportban van a Mercedes-gyár a többi indulóval, nemcsak mérete (háromszázezer négyzetméter), de finanszírozása is más nagyságrendben van, mint egy-egy átlag dél-kelet magyarországi üzemé.

Minőségi csarnoképítésért Csarnok Nagydíjat nyert ezért az orosházi Doherty forgácsolóüzemért Kvasz György és Bánfi Ádám. A józan, léptékarányos épület mértéktartásáért, és egyszerű, nemes szerkesztéséért kapta a díjat.

A közönségdíjat Németh Balázs nyerte (Németh Építészeti Kft., és Út - Híd Mérnöki Iroda Tervező és Műszaki Szolgáltató Kkt.) a kecskeméti Duvenbeck logiszikai (raktár) központért. A két ütemben épült csarnok érdekessége, hogy a Mercedes-gyár logiszikai támogatására épült, szemközt a gyárral.

 

Ezzel az először megrendezett Minőségi csarnoképítésért Csarnok Nagydíj pályázat lezárult. Mint a zsűri elnöke, Dobai János (BME Ipari és Mezőgazdasági Tervezési Tanszék) zárásként elmondta: az általános színvonalla egyáltalán nem lehetünk elégedettek. Több második fordulóba jutott pályázat is a mai kortárs ipari építészet tipikus hibáit mutatta: formafetisizmust, léptékzavart, ugyanakkor a díjazottak kimagaslanak a mezőnyből, és kiváló alkotások, jó lenne, ha több lenne ilyen "okos építészetből".
Jó hangulatúak voltak a konferenciák, a valóban csarnokokkal foglalkozó szakemberek vettek részt, sok helyen megjelent a fiatalabb generáció is – például Szarvason volt pályázó, aki friss diplomával tervezett csarnokot, ami be is jutott a második fordulóba. Többen igazolták vissza: míg korábban lakóépületek, társasházak tervezéséből éltek, az utóbbi években a csarnoképületek jelentették a túlélést, így hasznos volt ennek a területnek a speciális információit megszerezni. A pályázók szinte egyöntetűen örültek a díj-kiírásnak: valóban egy olyan területről van szó, amelynek épületei fontosak, sokszor nívósak, de más díjra jellegük miatt nincs esélyük. A jelentkezők magas száma (47) is azt mutatja: patinás, több éves díjkiírásokat megszégyenítően nagy az érdeklődés ilyen díjra.

Ha két-három-négy év múlva újra megrendezésre kerül a díj, talán az internetes szavazás negatív pontjai azok, amiket jobb elhagyni, ezzel sokan elég infantilisen éltek - persze az általános figyelemfelkeltéshez ez is hozzájárult. Reméljük ez a figyelem, amit a díj a területre irányított, segíti a nívós, minőségi csarnoképületek megvalósulását.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások