Ghile Gábor | 2013.11.22
A festői szépségű valenciai Ayorába épült a bemutatott ház. A hegytetőn lévő kastély árnyékában egy ízig-vérig kortárs épület húzódik meg.

Fran Silvestre neve már ismerős lehet a Tervlap olvasói számára, Ház a sziklán címmel már beszámoltunk egy korábbi munkájáról. Az ott megismert karakteres szerkesztésmód és a tiszta, hófehér homlokzat köszön vissza ezen az épületen is. Az építész szándékosan kerüli a historizmust, merészen kirí az épített környezetétől. A hegybe vájt épület töredezett kubusok egybeolvadó játékaként jelenik meg.

Az alsó szinten található a garázs, a középső szinten két háló, a legfelső – egyben legszebb kilátást nyújtó – emeleten pedig a nappali, konyha, étkező együttese helyezkedik el, a hátsó "sziklakertre" néző pátióval – no meg még egy újabb hálóval – egyetemben.

A ház belsőépítészetileg különleges eleme a lépcsőház: a világos, fénnyel teli átrium fogja össze belülről a szétdarabolt épülettesteket.

A nagyméretű ablakok előtt eltolható panelek védik a bentlakókat a kíváncsi tekintetektől – még zártabb jelleget kölcsönözve a minimalista háznak.

És bár építészetileg rendkívül figyelemreméltó a ház, a hófehérre meszelt, szinte steril falak mellől elsőre hiányozhat Almodovár világa: a hangos, élettel teli, talán koszos tavernák sokasága. De ha jobban megnézzük, a környezetben megtaláljuk – éppen ezért válhat egy igazi, építészeti felkiáltójellé a "sarkos spanyol" 1 ház. Lám, így is lehet együtt élni!


GG




Építészet: Fran Silvestre Arquitectos
Vezető tervező: Fran Silvestre, Maria José Sáez
Építész munkatárs: Ángel Ruíz
Statika: Pedro Vicente López
Belsőépítészet: Alfaro Hofmann
Helyszín: Ayora, Valencia(E)
Telek területe: 477,06 m2
Hasznos terület: 230,00 m2
Fotók: Fernando Alda és Juan Rodríguez



Forrás: www.dezeen.com

Megjegyzés:

1 - a gyűjtésért köszönet Kondor Tamásnak, Az Építészet MA alapító tagjának.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások