hír

Január végén írják ki a városligeti ötös múzeumpályázatot


Csépé | 2013.12.04
Baán László miniszteri biztos szerdán sajtótájékoztatón jelentette be egyebek mellett a zöt múzeumra kiírandó pályázatok ütemezését. Valamint a felröppent hírekre és híresztelésekre utalva hangsúlyozta: a zöldfelületek aránya nem csökkenhet.

Mint a miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum igazgatója elmondta: 2014 január végére várható az öt múzeum tervezésére szóló pályázat kiírása (Új Nemzeti Galéria –Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, Néprajzi múzeum, Magyar Zene Háza, Magyar Fotográfiai Múzeum, Magyar Építészeti Múzeum). A nemzetközi tervpályázat eredményhirdetése nyár vége-ősz elején lesz (beadás talán április vége? - ez nem hangzott el, a szerző). Kérdésre Baán kifejtette: a 150 milliárdos beruházás részben uniós támogatásból fog megvalósulni, de ezeknek a forrásoknak a tervezése még nem történt meg, a támogatások részletezése, felosztása országos szinten zajlik még.

Várható, hogy a beruházás kezelésére, és a létrejövő vagyon kezelésére önálló intézményt hoznak létre, mely a kulturális területért felelős tárca, az EMMI alá fog tartozni.

Baán László úgy fogalmazott: „A projektnek kiemelt eleme a zöldfelület teljeskörű megújítása, ugyanis ennek révén valósulhat meg a közpark biológiai aktivitásának növelése, amelyről a Kormány 1297/2013 számú határozatával, idén július 2-án már döntött.”
Korábban Papcsák Ferenc zuglói polgármester törvényjavaslatának félreértése miatt kavarodott politikai vihar (amiről a Tervlap is beszámolt ma), hiszen a zöldfelület egyes jelenlegi építmények, burkolatok elbontásának köszönhetően nem fog csökkenni. A Városligetben jelenleg több mint 50.000 négyzetméternyi (mintegy 5%) beépített vagy burkolt terület van, például a felvonulási tér.

Fotó: a szerző

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások