épületek

Skandináv Építészet 8.

City Westminster College


*_deleted_*_TOLTSZEKI | 2013.12.09
A dán építésziroda bemutatandó soron következő munkája a Westminster College épülete, mely London szívében, a Paddington Green szomszédságában készült . A schmidt/hammer/lassen építész stúdió 2006-ban nyerte meg a kiírt pályázatot.

A külső letisztult forma sokszínű belső teret takar. A terek rugalmas alakíthatósága, áttekinthető közlekedőivel, nyitottságával, a skandináv design érzékelhető jelenlétével mintegy ösztönzést ad a diákoknak az egymástól és egymással való közös tanulásra. Az építészet eszközeivel támogatott aktív közösségi élet nyüzsgő, fiatalokkal teli főiskolát valósított meg.
A vasbeton vázas épület egyszerű geometriai formája egy belső átriumot vesz körbe. A szintek jól látható kapcsolata, a kialakított tágas és rugalmasan változtatható terek légies belsőt eredményeznek. Ez jól érzékelhetően kivetül a homlokzatra. A szinte teljes felületén megnyitott épület előtt a szintenként körbefutó külső , lépcsőzetesen eltolt, teraszosan elhelyezett folyosók kialakításával a főiskola megjelenése érdekessé és egyedivé válik.
A belső tér színeinek változatossága, a rusztikus vasbeton felületek világos faburkolatokkal való kapcsolata, a hatalmas üvegfelületek, a markáns szerkezetet megmutató vasbeton pillérek láthatósága mind a skandináv desing jellegzetességét mutatja.
A kialakított belső terek egyéb kulturális tevékenységnek is helyszínt biztosítanak, színházterme, kávézója, kiállítóterme nyitva nemcsak a főiskolán tanulók és dolgozók, hanem a lakosság számára is.
Az épület a fenntarthatóság, a környezetvédelem maximális figyelembevételével , az energiatakarékosság jegyében született. A korszerű gépészeti technológiák alkalmazása mind ezt a célt szolgálja.
A főiskolát 2011-ben adták át és vették birtokukba a diákok, akik rövid idő alatt az új generáció lazaságával, modern felfogásával lakták be az épületet.
A schmidt/hammer/lassen tervezőcsapata ismét egy olyan épülettel gazdagította világunkat, amit az ilyen téren elkényeztetett Egyesült Királyságban is díjjal jutalmaztak 2011-ben, az Új Londonért oktatási kategóriájának díjával, és egyben tovább erősítette a skandináv építészet, desing elismerését.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások