rendezvény Olasz Kulturális Intézet Régi Képviselőház Ybl Bicentenárium Ybl Miklós

Február 22. - A Régi Képviselőház, az Olasz Kulturális Intézet ünnepe


pestimonika | 2014.02.20
Az Ybl Bicentenárium keretében szombaton 10 órakor Ordasi Zsuzsa mutatja be az épületet, 11 órakor leleplezik Ybl Miklós és Diescher József emléktábláját, este pedig a XVII. Ybl Bál fejezi be az ünnepet.

Február 22-én 10 órakor "A Kiállított tárgy maga az épület programsor" keretében a Régi Képviselőház – Olasz Kulturális Intézet épületét Ordasi Zsuzsa művészettörténész mutatja be.

1935 óta végre az épületre kerül az alkotó, Ybl Miklós és Diescher József építőmester neve. Az emléktáblát Gina Giannotti az Olasz Kulturális Intézet igazgatója és Szmodits Julia az Ybl Egyesület elnöke leplezi le.

Ferenc József 1865. augusztusában Pesten ideiglenes képviselőház építését rendelte az alsóház számára. Pályázatot írtak ki, amelyet Ybl Miklós nyert meg. Öt hónap alatt, decemberre a neoreneszánsz épület el is készült.

1923-ban megalapították a Római Magyar Történeti Intézetet, amely 27-ben Akadémiává alakult át. Az abban az évben megkötött Olasz-Magyar Baráti Szerződés, majd az 1935-ös Római kulturális egyezmény értelmében alakult meg a Budapesti Olasz Kultúrintézet. A főváros 1942-ben ajánlotta fel a palotát az itáliai kultúra hazai képviseletére.

További képek, információk találhatók az Ybl Bicentenárium honlapján, ahol virtuális túrát is tehetünk az épületben.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások