cikk

Látványtervezés

Autodesk 3ds Max Design és Revit Architecture használatával


Haja Andrea | 2014.10.13
A látványtervezés végigkíséri a tervezési folyamatok kialakulásának történetét, a szénrajzos vázlatoktól és mechanikusan megrajzolt perspektíváktól a pauszpapíros tervezésig és a renderelésekig. A tervezők nem magukat a tárgyakat hozzák létre, hanem azok látványterveit, amelyek aztán a tárgyak létrehozására inspirálnak és útmutatóul szolgálnak.

A látványtervek célja kettős. Először is visszacsatolást biztosítanak. Olyan tükröt tárnak a tervező elé, amelyen keresztül friss szemmel tekinthet a terveire és a bennük rejlő lehetőségekre. Másodszor pedig lehetővé teszik a tervezői szándék megismertetését. Az ábrázolás megkönnyíti a tervekről folytatott eszmecserét, és a segítségével igazolni és biztosítani lehet, hogy a folyamat eredménye pontosan az előzetes elképzeléseknek megfelelő lesz.

Áttekintünk néhány, az Autodesk Revit felhasználói számára elérhető lehetőséget, és bemutatjuk, hogy ezeket hogyan használhatják ki a lehető legjobban.

Autodesk Revit 3D nézet
A tervek ábrázolásának legkézenfekvőbb módja a Revit beépített 3D nézetének a használata. A 3D nézet ideális megoldás, ha a folyamat közben, gyorsan szeretnénk létrehozni a látványterveket, és könnyen átválthatunk róla sugárkövetési módba, ha részletesebb statikus renderelésekre van szükség.

A modellezésről a renderelésre történő zökkenőmentes áttérés érdekében a modellnek megfelelően kell alkalmaznia a Revit családjait, kategóriáit és paramétereit. Ha már most is kiváló minőségű és megfelelően összeállított Revit-modelleket készít, akkor a modell előkészítését rendszerint csak az anyagok beállításával kell kiegészíteni. Megfelelően összeállított modellek létrehozásával könnyebbé válik a geometriák szűrése és elrejtése, és a modell is könnyebben exportálható lesz a további alkalmazásokba.
Az árnyékolás pontos kialakításához fontos, hogy a projekt is pontosan legyen elhelyezve. Győződjön meg róla, hogy a projekthez tartozó város a Revit > Manage (Kezelés) > Location (Hely) területen megfelelően van beállítva. Azt is ellenőrizze, hogy az északnyíl a megfelelő irányba mutat-e. A nyíl helytelen tájolása gyakori hiba.

A tervben beállíthatunk egy Project North, illetve egy True North irányt. A True North irány a tényleges északi irányt jelöli, ezt a MANAGE -> Location -> Rotate True North gombbal állíthatjuk be. A Project North a rajzolás megkönnyítésére szolgál, ez célszerűen a vízszintes-függőleges irány. A kettő közt könnyen válthatunk, ehhez az aktuális nézet beállításainál a Location paramétert kell átállítani.

Ha beállította a renderelést, mentse a beállításokat nézetsablonként: View (Nézet) lap > Graphics (Grafika) panel > View Templates (Nézetsablonok). A nézetsablonok segítik a tervek következetességének megőrzését, mivel megkönnyítik az árnyékokra, a megvilágításra, a renderelési háttérre, a képminőségre, a feliratozásra és a geometriai szűrőkre vonatkozó renderelési beállítások újbóli alkalmazását. A Revit korábbi verzióiban a nézetsablon minden beállítást zárolt, de a 2014-es verziótól kezdve egy ideiglenes nézetsablon is létrehozható, amellyel felülírhatók az alkalmazott nézetsablon egyes beállításai.

Ami a hardvereket illeti, a Revit 3D nézete a sugárkövetéses renderelések kivételével mindenre a számítógép grafikus processzorát (GPU) használja. Egy közepes teljesítményű GPU is elegendő, hacsak nem nagyméretű vagy számos környezeti effektussal, például valósághű móddal, háttérfény-számítással, átlátszó felületekkel vagy élsimítással ellátott modelleken dolgozik. A sugárkövetés kivételt képez, mivel a GPU helyett a processzort terheli.

Ha sugárkövetést szeretne alkalmazni egy rajzon, válassza ki azt a vezérlősáv Visual Display Options (Vizuális megjelenítési beállítások) menüjében a 3D nézet alján. A sugárkövetés minden elérhető processzormagot felhasznál, így kihasználja a többmagos processzorok és kétprocesszoros rendszerek előnyeit.

Autodesk 360
Az Autodesk 360 segítségével úgy készíthet egyszerre több kiváló minőségű renderelést, hogy nem foglalja le saját számítógépe erőforrásait. A megoldás hátránya az, hogy a renderelési lehetőségeknek csak egy alapkészlete áll rendelkezésre, és a rendereléshez Autodesk felhőpontokat kell elkölteni.

A View (Nézet) lap Render in Cloud (Renderelés a felhőben) gombjával bármilyen nézetet elküldhet a felhőbe. Itt kiválaszthatja, hogy mely nézeteket szeretné renderelni. Ha több nézetet választ ki, egyszerre több képet is renderelhet. A renderelésnek csak néhány alapvető beállítását, például a képméretet, a renderelés minőségét és az expozíciós beállításokat adhatja meg. Ha a Render gombra kattint, a rendszer minden geometriát és anyagot elküld az Autodesk 360 felhőbe. Ha a renderelés elkészült, ami általában nem tart túl sokáig, e-mailben kap értesítést.
Az állóképek mellett az Autodesk 360 interaktív panorámaképeket, fény-árnyék tanulmányokat és megvilágítási rendereléseket is létre tud hozni. Az ilyen renderelésekhez több expozíció is szükséges. A felhőalapú renderelés ideális megoldás az ilyen látványtervek létrehozásához, mivel a felhőben egyszerre több renderelés is indítható.

Autodesk Showcase
Az Autodesk Showcase segítségével interaktív bemutatókat állíthat össze. A bemutatóban előre kiválasztott perspektívákat és interaktív bemutatósétákat is felhasználhat. Egy tipikus bemutató kezdődhet például egy előre meghatározott átrepüléssel, amely átalakul egy improvizált bemutatósétába, majd az előre kiválasztott nézőpontok sorozatával zárul. A bemutató minősége figyelemre méltó, különösen annak tudatában, hogy minden renderelés valós időben történik.

A Suite Workflow munkafolyamat-menü összekapcsolja a Revit és a Showcase alkalmazást. Egy modellt úgy exportálhat a Showcase programba, ha kiválasztja a Fájl (File) menü > Suite Workflows (Suite munkafolyamatok) > Showcase Realistic Presentation (Showcase valósághű bemutató) parancsát. Ez a Revit-geometriát és a mintázatokat elküldi a Showcase programba. Amint azok megérkeztek a Showcase programba, megkezdheti az előre meghatározott nézetek, hátterek és mintázatok beállítását. A Showcase beépített mintázataival általában jobb eredmény érhető el, mint a Revit szoftverből importáltakkal.

3DS MAX DESIGN
A 3ds Max Design használatával filmes minőségű álló és animált renderelések hozhatók létre. Egy hatalmas programról van szó, amelynek tökéletes elsajátítása éveket vehet igénybe. De ez ne bátortalanítsa el, hiszen a renderelések létrehozása a Revit programból nem feltétlenül bonyolult.

A Suite Workflows menü összekapcsolja a Revit és a 3ds Max Design alkalmazást. Ha kiválasztja a Suite Workflows (Suite munkafolyamatok) > 3dsMax Design Exterior Render (3ds Max Design külső renderelés) menüpontot, megnyílik egy párbeszédpanel. A párbeszédpanel legtöbb beállítása könnyen értelmezhető, de mindenképpen tekintse át a panel alján található csoportosítási beállításokat, mivel a modell csoportosítása megkönnyíti az anyagok alkalmazását és a geometria kezelését a 3ds Max Design programban. Ezután megjelenik egy második párbeszédpanel, amely felkínálja a lehetőséget, hogy a 3ds Max Design modellt szinkronizálja a Revit modell későbbi módosításaival.

Ha közvetlenül a 3dsMax Design alkalmazásban szeretnénk látványtervet készíteni, a Link Revit funkció kiválóan használható. Ezzel a Revit modellt referenciaként integráljuk be, mely bármikor frissíthető, ha az eredeti modellben változtatások történnek. Ezzel a munkamenettel létrejön egy két irányú kommunikáció az építészeti tervezés és a látványtervezés között, mely már a projekt korai stádiumában elkezdődhet. A két terület így hatékonyan tud együtt dolgozni. A látványtervek kiváló visszacsatolást adnak a terv állásáról, rávilágíthatnak egyes hiányosságokra, továbbá megkönnyítik a többféle szerkezeti variáció közötti választást. Ezt Revit-en belül a Design Options funkcióval tudjuk kezelni. Ebben a párbeszédablakban létrehozhatunk különféle szerkezeti elrendezést, rögzíthetjük ezeket és utólag könnyen válthatunk közöttük. A különböző szerkezetek elkülönítésére is lehetőségünk van, ehhez használhatjuk a Workset-eket, vagy akár a Phases funkciót.

A Link Revit funkció használatánál a párbeszédablakban ki kell választanunk egy, a Revit-ben létrehozott 3D nézetet. Fontos tudni, hogy kizárólag azok az elemek integrálódnak, melyek az adott nézetben látszódnak. Tehát ha egyes elemeket nem szeretnénk látni a látványterven, egyszerűen el kell rejtenünk őket (Right Click – Hide in view). Ezután ki kell választanunk, mi szerint szeretnénk csoportosítani az egyes szerkezeteket. Itt célszerű az anyagok szerinti csoportosítást választani, ez megkönnyíti a 3ds Max-ban beállított anyagok hozzárendelését az egyes szerkezetekhez.

Ha a Revit modellben módosítás történt, a References – Manage Links párbeszédablakban frissíthetjük a modellt. Ebben az esetben a 3dsMax felkínálja, hogy megtartsuk a hozzárendelt anyag és textúra beállításokat. Ha ezt bejelöljük, a modell újratöltődik az esetleges módosításokkal, egyben megtartja a 3ds Max-ban hozzárendelt textúrákat és anyagokat.

Ha úgy alakul, hogy a tervezési fázis lezárult, viszont kisebb módosításokra van szükség, melyeket a 3dsMax-ban szeretnénk elvégezni, lehetőség van beolvasztani a Revit linket a Bind funkcióval. Ebben az esetben a linkből egy szabadon alakítható polygon modell konvertálódik.

Minőségi szaktudás
Tervezési projektek során a jó kommunikáció kulcsfontosságú. Fontos, hogy miden munkatárs a szakterületén belül átfogó tudással rendelkezzen, hatékonyabban, termelékenyebben tudjanak együttműködni. Ehhez nyújtunk segítséget Oktatóközpontunkban. Képzéseink egész évben folyamatosan indulnak, az alapképzéstől a szakiránynak megfelelő, haladó szintű 3D látványtervező és építész CAD, modulokig. Iskolánk hivatalos Autodesk vizsgaközpont (Autodesk Certification Center - ACC) , így a képzés végén nemzetközi Autodesk vizsga is tehető.

Kaiser Péter
3dhome.hu
Autodesk Training Center
Autodesk Certification Center


Amennyiben szeretne többet megtudni a fenti témakörről, vegyen részt a 2014. október 16-i, 10 órakor kezdődő online 3ds Max és Autodesk Revit integráció előadáson!
Az előadáson a részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges: http://www.autodeskforum.hu/?page_id=5465

Az előadásra regisztrált résztvevőknek 5% kedvezményt biztosítunk a novemberben induló Autodesk Revit Architecture képzésre. További információ: www.3dhome.hu


forrás: autodeskforum.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások