hír pályázat Liget Budapest Magyarország

Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum Pályázat 2.1: Renzo Piano visszalépett


sebesp | 2014.11.22
Véglegesítették az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére vonatkozó építészeti tervpályázat kiírását; a végleges pályázati dokumentáció szerint hat világhírű külföldi építésziroda mellett két magyar tervező is meghívást kapott a pályázati részvételre – közölte az MTI-vel pénteken a kiíró Városliget Zrt.

A külföldi meghívottak közül az Ateliers Jean Nouvel, a David Chipperfield Architects, a Mecanoo, a Nieto Sobejano Arquitectos S. L. P., a Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) és a Snøhetta is vállalta az indulást, végül egyedül a Renzo Piano Building Workshop döntött úgy, hogy nem vesz részt a pályázaton.

A kiíró a világhírű külföldi irodák részvétele mellett fontosnak tartotta, hogy magyar tervezők meghívottként is részt vegyenek a pályázaton, ezért a budapesti Művészetek Palotáját és a sencseni Nansan Kulturális Központ és Múzeumot is tervező Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda, valamint a Kossuth-díjas Balázs Mihály vezette iroda a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Karával együtt meghívást kapott a pályázati részvételre.

A BME Középülettervezési Tanszékét vezető Balázs Mihály nevéhez fűződik többek között a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara épületének tervezése is.

Az előminősítéses, kétfordulós, nyílt nemzetközi kiírás a nyolc meghívott mellett még három helyre vár pályázatot, így összesen 11 építész jut majd be a második fordulóba. A 345 ezer eurós összdíjazású pályázat első fordulójának beadási határidejéig, december 8-áig lehet előminősítési jelentkezést benyújtani, majd a második fordulót követően 2015 áprilisában hirdet eredményt a 11 tagú nemzetközi zsűri.

Mint ahogy a Városliget Zrt. korábban közölte, az öt új múzeumépület a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a Liget Budapest Projekt egyik alapvető eleme.

A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontandó volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum a szintén lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel.

Az eredményhirdetést követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd le, az építkezés 2016-ban indulhat, és az épületek 2018 tavaszán nyílhatnak meg. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

A Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum pályázatának részleteiről a www.ligetbudapest.org/gallery honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

MTI
Korábbi hírünk a pályázatról itt olvasható

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások