Java | 2014.12.15
Mit is várhatunk a tervezőtől, Frank Gehrytől, vagy a Louis Vuitton Alapítványtól, amely jól ismert, merész vonalú trendet képvisel a divat világában? Nem is csalódtunk! A kérdés csak az: elbírja-e ezt a fajta hozzáállást az építészet. Bizonyára felfedezhető valami logika,de szokni kell ezt a fajta feldúlt formavilágot.

Sokan gondolkodnak hasonlóan, hisz a párizsi polgárokat is erősen megosztotta a látvány! A Louis Vuitton Alapítvány új otthona imbolygó vitorláshajóra emlékeztet, amin mintha a szél cincálná a hatalmas lamellákat kedve szerint, mások égen úszó felhőket látnak. A divat fellegvára – melyet Frank Gehry kanadai születésű amerikai sztárépítész tervezett Franciaország leggazdagabb embere, Bernard Arnauld iparmágnás számára a Bois de Boulogne park szélére – igazi kuriózum. A különleges épületet 2014. október 17-én mutatta meg a világsajtó képviselőinek a büszke megrendelő, a világ legnagyobb luxusipari konszernje, a Louis Vuitton divatházat is magába foglaló francia LVHM csoport alapítója és elnök-vezérigazgatója, Bernard Arnauld. A 65 éves üzletember 20. századi és kortárs alkotásokból álló gazdag műgyűjteménye számára emeltette a formabontóan könnyed, űrtechnológiai megoldásokat sem mellőző, csupaüveg múzeumot, amelynek tulajdonjoga 50 év múlva átszáll Párizs városára.
A meggyőződésünk szerint hamarosan Párizs egyik megkedvelt jelképévé váló 12 ezer négyzetméteres épület ad otthont Bernard Arnauld műgyűjteményének, de művészeti galériaként alkalmi kiállításokra is lehetőséget nyújt a további 11 különböző méretű kiállítótermével. Az alapítvány köztudottan felvállalta a sokszínű kortárs művészeti ágak és alkotóik menedzselését, számot adva a legújabb kísérletekről is.
„Gehry szerint a csupasz, befejezetlennek látszó üvegátriumokat úgy tervezték meg, hogy "üres vászonként" hassanak, az üres terek betöltésére ösztönözzék a kortárs alkotókat.”
A 13 év alatt elkészült épületen 100 mérnök és 3000 munkás dolgozott. A beruházás költségét eredetileg 100 millió euróra becsülték, de Arnauld pénteken az ezt firtató újságírói kérdésekre csak ezt mondta:
"Egy megvalósult álomra nem teszünk árcédulát." A francia sajtó tudni véli, hogy a költségek jócskán felülmúlták a tervezettet.


A tervezőről:
A 85 éves sztárépítész, akinek nevéhez egyebek közt a bilbaói Guggenheim Múzeum és a Los Angeles-i Walt Disney Koncertterem fűződik, jelenleg a Washingtonban létesítendő Dwight D. Eisenhower Nemzeti Emlékhely tervein dolgozik. Párizs új építészeti csodája 2014. október 27-én nyílt meg a nagyközönség előtt egy Frank Gehry életművének szentelt kiállítás megnyitóval együtt, az épületet Francois Hollande francia köztársasági elnök avatta fel.

Korábbi cikkünk

Forrás: www.fidelio.hu
Videó:

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások