sebesp | 2015.01.01
… és ehhez úgy tűnik a gyűrűk fura urát is segítségül hívja! Viszlát Casablanca?

Hamarosan megkezdődik egy 114 emelet magas felhőkarcoló építése a marokkói Casablancában, mely a földrész legmagasabb épülete lesz. 540 méteres tervezett magasságával a 223 méteres johannesburgi Carlton centre-től veszi majd át az első helyet.

Az egyelőre Al-Noor Torony néven futó projekt neve arabul annyit tesz „A Fény Tornya”, bár egyes értesülések szerint a jelenlegi uralkodóról, VI Mohammed királyról nevezik majd el az elkészült tornyot. A 25 hektáros területen egy hét csillagos szálloda mellett üzleti negyed és kereskedelmi központ is helyet kap majd.

Afrika 1000 nyelvét bemutató minták borítják majd a homlokzatot, a 114 emelet a Korán fejezeteinek számára, 540 méteres magassága pedig a földrész 54 országára utal. Oldalról a torony töltőtollra emlékeztet, mellyel az építtető dubai Middle East Development LLC vállalat tulajdonosa, Sheikh Tarek Binladen tervezi a jövőt.

Casablancában jelenleg a Casablanca Twin Center 115 méteres tornyai, illetve a II Hasszán mecset – a világon a legmagasabb – 210 méteres minaretje emelkednek a legmagasabbra. Sokan megkérdőjelezik, hogy szüksége van-e az észak-afrikai nagyvárosnak egy ilyen új – egyesek szerint a Gyűrűk Urából ihletett – jelképre. Úgy tűnik a huszonegyedik században Afrika is változások előtt áll.

„Miért éppen Casablancába jöttél? Annyi más hely van!” – ismételhetnénk meg Renault kapitány Casablanca (http://hu.wikipedia.org) című filmben elhangzott kérdését…

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások