hír épületek sziklába zárt Simao Underground Hotel tervező:Atkins

Kőfejtőbe rejtett luxushotel Sanghaiban

Tervező: Atkins


Java | 2015.02.05
A Sanghaitól 30 km-re fekvő kőfejtő egy merész, kreatív gondolatnak köszönhetően vált az Atkins Architects tervezte öt csillagos Simao Underground Hotel helyszínévé még 2006-ban. A sok technikai nehézséggel küszködő építkezés során először az ipari szennyeződéstől tisztították meg a helyszínt.

A 90m mély, rusztikus sziklafalú kráter egy ötcsillagos romantikus, luxuskivitelű hotelnek ad otthont. Az épület S alakban valósággal belesimul az íves sziklafalba, melynek alsó két szintje víz alatt van, mivel a kráterben egy mesterséges tavat hoztak létre. A 380 szobás üdülőhelyet az különbözteti meg más ötcsillagos szállodáktól Kínában, hogy itt adva van a lehetőség extrém sportok gyakorlására is (mint a sziklamászás és a bungee jumping): a környezet kiváló lehetőséget kínál rá.
A 6 milliárd RMB-s beruházás központi eleme egy impozáns, mélybe zuduló, átriumba fogott „vízesés”. A főbejáraton lépünk be a reprezentatív, tágas lobbyba, azon át a rendezvényközpontba, az elegáns, tágas étterembe, s a kávézóba.
Az eltérő méretű föld felszíni szobák erkélyesek, csodás látvánnyal a rusztikus sziklafalra, s a romantikus átriumos vízesésre. A fenntarthatóság elvei érvényesülnek a méretes zöldtető kialakításánál, illetve a geotermikus energia kihasználásánál, valamint a fotovoltaikus napelemek alkalmazása.

Az elmúlt évtizedben Kína a világ felhőkarcoló építészeti versenyének élére került, nem csekély környezeti ártalmat okozva ezzel az épített környezetének. A környezetvédők megkongatták a vészharangokat, s ennek köszönhetően több egyéb sürgős óvintézkedés mellett ezt a kőfejtőt igazi, fenntartható, ökológiailag tiszta zöldövezeti üdülő környezetté, valóságos kis oázissá alakították át. A project négy évvel ezelőtt WAF díjat nyert, de elkészültéig mostanáig kellett várni.

Helyszín: Songjiang, Kína
Építész: Atkins, Bristol, Egyesült Királyság
World Architecture Festival 2009 – rövidlistás

Forrás: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások