hír tervek cikk látványterv Liget-projekt múzeumi negyed Szabolcs utcai kórház

Liget-projekt

Átalakul és új funkciót kap a Szabolcs utcai kórház


retilaszlo | 2015.02.09
Megjelentek a Narmer Építészeti Stúdió formabontó látványtervei a múzeumi negyed restaurációs központjáról. A korábban kórházként működő épület világszínvonalú múzeumi raktárbázissá alakul.

A Szabolcs utcai kórház területére tervezett épületegyüttes a világ egyik legnagyobb restaurációs központjává és múzeumi raktárbázisává alakul, amely korszerű tárolási körülményeket biztosít három nagy múzeum: a Szépművészeti, a Néprajzi, és a  Magyar Nemzeti Galéria műtárgyai számára. Az alapkoncepció szerint a múzeumok sokkal olcsóbban és hatékonyabban üzemeltethetik a közös bázist, mintha az intézmények külön-külön látnák el ezt a feladatot.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) területe a tervek szerint eléri majd a 36 ezer négyzetmétert, amiből 5400 négyzetmétert tesznek ki a műtermek és a laborok, és majdnem 20 ezer négyzetmétert a földalatti raktárak.

A volt Izraelita Kórházat Freund Vilmos tervezte az 1880-as években. Az OMRRK céljára kiválasztott középső telekrészen két megmenthető, de leromlott állapotú épület található: az egykori Bródy Adél Klinika és a volt zsidó imaház. A többi építményt – főként az értéktelen későbbi bővítményeket és üzemi épületeket – várhatóan lebontják.

Forrás: valasz.hu
Fotók: Narmer Építészeti Stúdió Budapest

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások