hír energretikai beruházás felújítás Húszemeletes Veszprém

Milliárdos felújítás előtt áll a veszprémi toronyház


donkanyar | 2015.02.22
Kívül-belül rendbe hozzák uniós pénzből Veszprém egyik szimbólumát, a Húszemeletest. Úgy számolják, hogy 70 százalékos energiamegtakarítást hoz majd a felújítás.

Mintaprogramként végzik el a toronyház komplett energetikai felújítását, amely a külső szigetelést, a fűtés-hűtés, a vízellátás és az elektronikai rendszer korszerűsítését egyaránt magába foglalja – mondta kedden a helyszínen Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

Szabó Zsolt hozzátette: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készített tervekből a lakók döntése alapján választják ki a megvalósítandó elemeket, a beruházás költsége várhatóan 500 millió és 1 milliárd forint között lesz. Az építkezést jövő tavasszal kezdik, és 2016 őszén fejezik be.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az épület központi elhelyezkedése és városképi szerepe különös jelentőséget ad a felújításnak. Országosan 240 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a társasházak energetikai korszerűsítésére – tette hozzá.

Forrás: MTI

A valójában csak 19 emeletes toronyház 62 méter magas és 160 lakás található benne. A legfelső szintjén 1976-ban nyílt meg a Tető-Bár, későbbi nevén a Panoráma presszó és bár. Az épület Márton István tervei alapján épült.

"...A gigantikus betontömb, mely több mint száz családnak az otthona, kritikus állapotban van. Önerőből a lakók még a helyi önkormányzat jelentős támogatásával sem tudják felújíttatni, a belvárosi rehabilitációs programba pedig az előírt kritériumok miatt nem fért bele. A város most viszont felkérést kapott egy olyan mintaprojektben való részvételre, amely egy energiahatékonysági átépítés által az épület komplex rekonstrukcióját jelentené. A veszprémi toronyház, ismertebb nevén a „húszemeletes”, hazánk egyik legmagasabb épülete. Bár eredetileg 22 emeletesre tervezték, végül csak 19-et engedélyeztek az akkori építési hatóságok a hetvenes években..."- írta a Magyar Hirlap 2010. július 28-i cikkében.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások