családi házak családi házak

Az otthon szentélye

Családi ház felújítás Budapest-Ady ligetben


Katona Vilmos | 2011.01.16
Az Ady ligetben sétálva több szintes, fák közé rejtőzött házakat látunk, amelyek között nem könnyű különbséget tenni. Legtöbbjük híján van annak a sajátos erőnek, amely akkor mutatkozik meg, ha az építész önmagának tervez. Az építész az elemekhez járul, hogy legyen egy hely, ami csakis az övé. Egy átalakulásnak lehetünk itt tanúi.

Megközelítés

 

Budapest észak-nyugati határszélén, a budai hegyek kezdődő lankáira felkúszó külvárosi kúriák között emelkedik a Wehner család rezidenciája. A nyolcvanas években épült házat kinőtték a fiatalok, de mégsem akart mindenki kiköltözni belőle. Változtatni kellett, hozzátoldani egy keveset, hogy az minőségileg szülessen újjá. A feladat nem ígérkezett egyszerűnek, hiszen a tető egy részét el kellett bontani, és a megmaradó részt is belakhatóvá kellett tenni. A megoldás azonban e fizikai nehézség ellenére lírai minőségű. Az újonnan épült fészek a régi épületen nem idegen testként, teherként csügg, hanem ahhoz szervül, burkolatával szelíden ráfed, egyfajta folytonosságot képez vele. Kétség se fér hozzá, hogy önálló életet él. Könnyűszerkezetes, egyenes karú falépcső vezet a fészek bejáratához, amely lebegve nyúlik a kert fölé méretes, felnyíló teraszával. A terasz talán nem is kellő szó - inkább egy súlytalan pavilont látni, amely a szellemi elmélyedés sajátos helye.

Belülről

A lakás elrendezése belül a lehető legegyszerűbb, zavaró részletképzéstől mentes. A nappali, konyha és étkező egyetlen összefüggő teret alkot, amelynek meghosszabbítása a fedett terasz pavilonja. Az üvegajtón belépve a tekintet a feltárulkozó térben nem ütközik akadályokba, hanem a teraszajtó keretezett képsíkján át azonnal a szabadba jut. A teret a színek és a formák elemi összhangja jellemzi, amelyben a kortárs képzőművészet hangsúlyos-érzékeny szerepet kapott. A legtöbb bútor egyedi tervezésű, így az építészeti alkotóerő minden részletben jelen van. Egyszerű példa erre a bronzfényű vakolat, amelynek felületi játéka élettel tölti be a védelmet adó belső falakat, míg a külső faburkolathoz hasonlóvá színezi. A karcsú acélbordákon nyugvó, sugarasan burkolt terasz déli oldal érzelmes kivágással törik meg. Ez a kompozíció lelke: itt beragyoghat a fény, vagy beeshet az eső, így a nappali egyszerre nyílik a szabadba, és tekinthető fedettnek is. Az ég kékje és a nappaliban függő vörös-narancsos festmény kontrasztszíneket alkotnak, mely kontrasztban a természet elemei gyűlnek össze.

A nappalit jobbról nem ajtó, hanem egy pontosan metszett színváltás választja le a többi helyiségtől. A bronz és a meleg-tónusú fa színeit felváltják a fehér és a hideg, lazúros felületek. Kicsiny előtér után, amelyből gyerekszoba nyílik, keskeny, íves lépcső vezet az emeletre. A lépcső járólapjain még visszaköszön a fa, a lépcsőtér azonban hófehér, s így kicsiny volta ellenére illuzionisztikusan tágas hatást kelt. A lépcső az emelet fehér termébe vezet. E szobának közvetítő szerepe van: vékony textilfelületű, eltolható falakkal mosdó, fürdőszoba és háló nyílik belőle. Az eltolható falak szolidan választják el a mögöttük lévő helyiségeket, nem foglalják el a szabad mozgásteret. A szobát egyedül a ház tetőszerkezetének elemei szelik át, amelyek között egy helyen kicsiny ablak enged be kevés nyugati fényt. A helység hossztengelyében mindkét végén nyitott, nagy ablakokkal néz le a kertre.

Részletek


Kiemelést érdemel a fürdőszoba is. A fekete mozaikcsempével borított térben szoborként áll a vékony üveglapokból metszett fapadlós zuhanykabin. Az éles, kontrasztos szerkesztőelv, a megtisztított gondolkodásmód az utolsó részletekig érvényesül. Ugyanez igaz a belső bútorokra, legyen szó szekrényről, vagy a karcsú acélbordákból készített, tetőhajlatban elhelyezett könyvespolcról. A térburkolatok kiválasztásában is összhang látszik: a padló anyaga megjelenik a szekrény ajtaján, a tetőszerkezet anyaga a lépcső mellvédfalában. Örömteli az ablakot is szemügyre venni. Olyan megoldást láthatunk, amely szükségtelenné teszi az előre gyártott ablakok divatját: egyedi tervezésű, elegáns sík képkeret foglalja be az ablaküvegeket. A tiszta részletmegoldások, és a lényegi mivoltuk miatt megélhető belső terek megszentelik a mindennapi élet profán szükségleteit.

Építészet: Pethő László és Wehner Viktória
Szöveg: Katona Vilmos
Fotó: Máté Gábor

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások