épületek bio energiahatékony Épület fenntartható környezettudatos növény öko zöld

Zöldházak a nagyvilágban - 1. rész: Luciano Pia / 25 Green, Torino

Luciano Pia - 25 Green, Torino


Lekics Gábor | 2015.03.14
Az új épület Torino ősi magjában került elhelyezésre. Az acélszerkezetű épület egy erdőt formáz, ahol a hatalmas fák törzsei közül szabálytalanul átsejlik egy-egy erkélylemez, vagy tavacskát idéző nyílászáró. Az épület lábazati szintje a talajt formázza, az épület tetején pedig a lombkoronát szimbolizáló buja tetőkert kapott helyet.

Az épület terve egy minden homogenitást és heterogenitást nélkülöző lakóépület gondolatával jött létre. A tervezők szándéka olyan épület létrehozása volt, ahol az épület teljes homlokzata szűrőt képez a belső terek és az utca között. Céljuk olyan átmeneti tér kialakítása volt bel- és kültér között, mely mindig egyfajta "természetközeli", megnyugtató érzéssel tölti el a belső térből kilépőket. Az átmeneti tér a zöld növények és az épületszerkezeti elemek összjátékának köszönhetően egyszerre kompakt és határozott; ugyanakkor áttetsző és folyamatosan változó.

Így aztán az erkélyeken elhelyezett 150 fa jóvoltából az épület él, lélegzik, növekszik és változik. Ezt kiegészítendő további 50 fa került elhelyezésre az épület belső udvarán. A növényzet segíti a szén-dioxid koncentráció és a levegő-szennyezettség mérséklését, és az oxigéntermelést. A városi zajszennyezés ellen is némi védelmet nyújt, illetve sajátos mikroklímája által a nyári és téli nagy hőmérséklet-ingadozásokat is elviselhetőbbé teszi.

A teraszokon elhelyezett lombhullató fák nyáron védelmet nyújtanak a tűző nap ellen, télen viszont beengedik a napfényt a lakásokba. A vörösfenyő lambéria falburkolat egyszerre lágy és vibráló felületet biztosít. Az acél tartópillérek a földszintből kinövő fákat formáznak, melyek egészen a tetőig nyúlnak. Mindeközben a fa deszkázatú teraszok és a rajtuk elhelyezett növényzet teherviselését is ellátják. Ez teszi különlegessé a homlokzatot.

Emellett az épület gépészeti és energetikai rendszerét is átgondolták a tervezők. A körbemenő, megszakítás nélküli hőszigetelés alapgondolatán túl árnyékolószerkezeteket is beépítettek a nyári túlmelegedés elleni védelem részeként. Az épület hűtési és fűtési energiaszükségletét geotermikus energiából, hőszivattyúk segítségével fedezik. Az összegyűjtött esővizet pedig a növényzet vízellátására használják fel.

63 szabálytalan formájú, zöld növényzettel határolt, különböző méretű lakóegység került kialakításra az épületben. A legfelső szinten privát tetőkertek találhatók.

A zöld növényzetet változatosan alkalmazták: hatalmas cserépbe ültetett fák az erkélyeken, kisebb erdő a belső udvaron, növényzettel futtatott falak és tetőkertek övezik az épületet.

A hatalmas cserepekbe ültetett fák és cserjék 2,5 méterestől akár a 8 méteres magasságig terjednek. A lombhullató növényeket úgy telepítették, hogy télen is kapjanak napfényt. A változatos fajtaállomány különféle levelekkel, színekkel és virágokkal teszi színesebbé a házat.

Amikor minden növény kizöldül és virágba borul, olyan érzést támaszt, mintha egy lombkoronában lévő házban laknának a tulajdonosok. „Álmodhatsz egy házat, vagy élhetsz egy álmot” – mondják a tervezők.

Építészet: Luciano Pia
Szerkezettervezés: Ing. Giovanni Vercelli -Torino
Gépészet: Ing. Andrea Cagni -Torino
Zöld arculat: LINEEVERDI (Stefania Naretto & Chiara Otella)- Torino
Helyszín: Via Gabriele Chiabrera, 25, 10126 Torino, Italy
Terület: 7500.0 m2
Megvalósult: 2012
Fényképek: Beppe Giardino

Forrás: ArchDaily
25 Green / Luciano Pia" 13 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 13 Mar 2015.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások