Csépé | 2011.01.17
Ugyan talán már nem a válság ’tetőpontján’ kerül sor a Tetőpont konferenciasorozatra, de a válságból való kilábalásban szükség lesz arra felújítási szaktudásra, a műszaki újdonságok ismeretére, amit ez a rendezvény adhat.

Fülöp Zsuzsanna okleveles építészmérnök, szigetelő szakmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék adjunktusa azokról az egyre magasabb követelményekről fog szólni, melyeknek a magastetők a ma általános tetőtérbeépítési kényszer mellett egyre nehezebben felelnek meg. A teherhordás, vízzárás, vízhatlanság, hőszigetelés, hőterhelés csökkentése, hangszigetelés, légzárás, páralecsapódás elleni védelem, tűzvédelem, bevilágítás olyan komplex követelményrendszert alkot, amelynek egyes elemei egymásnak ellentmondóak, és a tökéletes megfeleléshez gyakran egészen új megoldásokra van szükség. Ehhez ismerni kell az új technológiák műszaki jellegzetességeit, paramétereit, felhasználási területeit, hiszen ma már sok olyan feladat is megoldható, ahol akár még pár éve is kompromisszumra volt szükség. Hátfal-kiszellőzéses szerelt homlokzatok, itthon is elérhető korszerű nyílászárók, aktívházak, 21. századi, innovatív hőszigetelések, vízzáró felújító rendszerek, mai árnyékolók – néhány megoldás, amely az egyre szigorúbb hőszigetelési, tűzvédelmi, viharállósági előírásokra megfelelő választ ad, és amely a konferencián szerepel.
Csanády Pál (főszerkesztő, Metszet) előadásában a szerelt homlokzatok új szemléletét sürgeti majd: míg a hetvenes-nyolcvanas években voltak rossz tapasztalatok idehaza a szerelt technológiával, a ma Magyarországon elérhető rendszerek alkalmasak világszínvonalú épületek megvalósítására. A szakszerűen kivitelezett szerelt homlokzat nemcsak épületfizikailag tud többet és tartósabb, de olyan esztétikai minőségek megmutatására is alkalmas, amely egyébként elképzelhetetlen. Olyan felületeket, színeket, részletmegoldásokat kínál, melyekkel elegánsabb, precízebb, végiggondoltabb, egyénibb alkotásra van mód.
Az előadó gyakorló építészek (Patartics Zorán, Horváth András, Erő Zoltán, Dr. Farkas Gábor, Dr. Csanády Gábor – helyszínenként egyvalaki) pedig a konkrét példákon túl a felújítások városépítészeti, építőművészeti jelentőségét is körüljárják. Az épület-felújítások nemcsak műszakilag, de esztétikailag is meghatározók mind a város-, mind a tájépítészetben. Egy gondosan megtervezett, kivitelezett, jól átgondolt épület éke lehet egy városnak, településnek, míg, ha az ellenkezője történik, nem csak az épület válik érdektelenné.

A konferenciasorozat február 8-án Budapesten indul, Kecskemét, Veszprém, Pécs, Győr, Dunaújváros, Debrecen, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Miskolc, Szeged, Keszthely helyszínekkel. Jelentkezés és információk: http://tervlap.hu/cikk/show/id/290

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások