donkanyar | 2015.03.31
669 millió forintot meghaladó uniós támogatásból épült a csillagvizsgálót, planetáriumot és kilátót is magában foglaló Csillagpark a Zselicben. A 2015 május végétől megnyíló, Dél-Dunántúlon egyedülálló módon kialakított turisztikai látványosság építését 2012-ben kezdték.

A berházás helyszíne a Nemzetközi Csillagoségbolt Park (International Dark Sky Park) címet 2009-ben elnyert több mint 10 ezer hektárnyi egybefüggő erdőség a Zselici Tájvédelmi Körzet központjában. A május végétől megnyíló, a Dél-Dunántúlon egyedülálló módon kialakított turisztikai látványosság építését 2012-ben kezdték el. A beruházáshoz 600 ezer forint önerőt és 669 millió forintot meghaladó uniós támogatást használtak fel.

A Csillagpark részeként elkészült egy csillagvizsgálóhoz vezető, 3,6 kilométer hosszú út is. A gyalogosan, kerékpárral, autóval és autóbusszal is járható út mentén kialakítottak öt pihenőhelyet, ahol szabadtéri iskolai foglalkozásokat tarthatnak, illetve kiállításokat rendezhetnek. Az itt elhelyezett információs táblákon a környék építészeti és táji jellegzetességeiről, természeti értékeiről, és a csillagokról tudhatnak meg többet a látogatók. A parkban a tervek szerint éjszakai csillagnéző túrákat is szerveznek. A résztvevők csillagász közreműködésével olyan égövi látványosságokat figyelhetnek meg, amelyek a fényszennyezett területekről egyáltalán nem, vagy alig láthatóak.

A Zselici Csillagpark központi épületét többlépcsős terasz fogja körbe. A Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. által kezelt területen, Kardosfán kialakított turisztikai komplexum sajtóközleménye szerint a projek célja a Zselici Tájvédelmi Körzet részeként funkcionáló, világszerte egyedi értéket képviselő Csillagvizsgáló komplexum turisztikai fejlesztése. Ennek keretében egy multifunkcionális csillagvizsgálót, egy 25 méter magas kilátót, egy éjszakai tanösvényt és 5 db információs bemutató pontot terveztek az asztronómiai állomáshoz vezető út mentén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó oldalak: Zselici Csillagpark, Sefag Zrt.
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások