cikk Aliplast alumínium gg house profil

Szédítő látvány a hegyoldalban


Rajki Diána | 2015.04.09
Tadeusz Lemański, lengyel építész az Aliplast alumíniumprofiljaival felépített ún. „GG House” tervezésekor számos nehézséggel küzdött meg. Valódi kihívást és ezzel együtt igazi inspirációt jelenthet a majdnem 40 méteres szintkülönbségű telken, akár földcsuszamlással is riogató hegy oldalába tervezni.

Az építési terület északi és déli végén majd 40 méteres a szintkülönbség, a nyugati oldalán pedig a Skałki Przegorzalskie található – egy természetvédelmi terület Krakkó városa mellett –, amely kétségtelenül előnytelen volt. A földtani kutatás során ráadásul az is kiderült, hogy a tervezőknek még a földcsuszamlás lehetőségével számolniuk kell, tehát a kihívások sora színes volt. A projekt létrejöttének hátráltató tényezői alapján sokan joggal feltételezték, hogy erre a területre sosem fog épület kerülni. A kihívások ellenére a megrendelőnek sikerült találnia egy inspirációban gazdag építészcsapatot és egy lelkes, elkötelezett kivitelezői teamet, akik megépítették a szédítő GG House-t Krakkó városában.

A garázs és a lift találkozása a lejtőn
A külső szemlélő számára láthatatlan, földdel borított tágas garázs felett olyan, mintha az oszlopok kinőnének a lejtőből, ahonnan akár panorámalifttel is a felszínre és az emeletre juthatunk. Ez adja az épület lejtő felőli látványának rendhagyó, hollywoodi filmbe illő, vagy akár titokzatosnak is nevezhető hangulatát. Az elhelyezkedésen túl figyelemfelkeltő a ház nagy részét borító üvegfelület és a színek összhangja. A tiszta színek erős vertikális hangsúlyt alkotnak az épületen, az ablakok pedig kiegyenlítik a homlokzat és a tető lejtésének különbségeit. Az alátámasztásnak köszönhetően a négy karcsú oszlopon álló szerkezet, légiességet kölcsönöz az épületnek.

Határozottan az Aliplasttal!
Az építési körülmények indokolttá tették az épület vasbeton szerkezeteit, amelyhez harmonikusan simul a lift acélból készült váza. A ház tetejét fedő cink és titán lapok hangulatban és színben is kapcsolódnak alumínium profilú üvegezéshez. Utóbbihoz az építészek és kivitelezők egyhangúlag a sokoldalúan alkalmazható Aliplast termékei mellett döntöttek.

Látszóbordás struktúrától a sík üvegfelületig, kiemelt tűzgátlási vagy hőszigetelési igény – az Aliplast műszaki megoldásai az összes felsorolt esetben előnnyel alkalmazhatóak. Az MC-WALL rendszer használatával lehetséges szög alatt és ívesen csatlakozó, vagy tört tengelyű fal készítése is, ami nagy szabadságot nyújt az építészeti inspirációk megvalósításához. A rendszer kompatibilis az Aliplast Imperial, Superial ajtó-ablak termékcsaládjaival, amelyek közül az ablakok választhatóak bukó-, nyíló-, bukó-nyíló-, középen-felnyíló kivitelben, az ajtók pedig egyszárnyú és kétszárnyú változatban. Ezen látszóbordás függönyfal rendszer esetében, a lizénák és a bordák szélessége egyaránt 55 mm.

info@aliplast.hu
www.aliplast.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások