kiállítás épületek 2015 Biber Expo Milánó pavilon USA

EXPO 2015 Milánó: az amerikai pavilon

Biber Architects


Lekics Gábor | 2015.05.06
Definiálni egy egész nemzetet egyetlen épülettel nagyon nehéz feladat, főleg ha egy olyan hatalmas országról van szó, mint az USA. A 2015-ös milánói expón az Egyesült Államok jelmondata „etesd a bolygót, energia az élethez”, amivel tökéletesen jellemezni lehet az idei világkiállítás fő témáját, ami a föld élelmezési problémakörét öleli fel.

Az amerikai pavilon az Egyesült Államok élelmezésben és mezőgazdaságban betöltött szerepét mutatja be világszinten. Égető a kérdéskör, hiszen az előrejelzések szerint 2050-re akár a 9 milliárdot is elérheti az emberiség létszáma, ami nagyon komoly problémákat rejt magában az élelmezés területén. A pavilon neve is ezt a küldetést tükrözi: „Amerikai étel 2.0: Egyesüljünk, hogy élelmezzük a bolygót!”.

A pavilonban berendezett kiállítások az élelmezés problémakörének lehetséges megoldásait és a fenntartható módszereket mutatják be a tudomány, a technológia, az innováció, a nemzetközi összefogások, az egészségügy és a konyhaművészet górcsövén keresztül.

Ehhez a témához társul a pavilon megjelenése is. Az első és legjobban szembeötlő üzenet a zöldfelületek térhódításának fontossága. Az épület főhomlokzatán egy hatalmas haszon- és fűszernövényekből álló függőleges kert kapott helyet. A látogatók 4 szinten járhatják végig a kiállításokat. A szinteket liftek, rámpák és lépcsők kötik össze, így mindenki számára könnyen megközelíthetőek.

A pavilont a hat hónapos kiállítás után újrahasznosítják, és új helyen állítják fel véglegesen. Az acélszerkezetes épület egyszerű térszervezés mentén készült, ezzel is könnyítve az újrahasznosíthatóságot. Egyszerű síkokkal és terekkel dolgoztak a tervezők, hiszen jelen esetben a tartalomra kívánták helyezni a hangsúlyt. Mondhatni úgy működik a pavilon, mint egy hatalmas transzparens, amely igyekszik minél sikeresebben felhívni az általa közvetített üzenetre a figyelmet.

Építészet: Biber Architects
Vezető tervező: James Biber FAIA
Munkatársak: Daniel Marino, Steven Grootaert, Jackie Krasnokutskaya, Suzanne Holt, Emaan Farhoud, Suzanne Lettieri Joshua Jow, Federico Pellegrini, Rawan Muqaddas
Statika: ESA Engineering
Szerkezettervezés: SCE Project
Kiállítás: Thinc Design
Világításterv: Tillotson Design Associates
Tájépítészet: Dlandstudio
Grafika: Pentagram

Helyszín: Milánó, Ingresso Expo, Via Giorgio Stephenson 107
Hasznos alapterület: 3900 m2
Megvalósulás éve: 2015

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Saverio Lombardi Vallauri

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások