Rajki Diána | 2015.05.07
Rendhagyó módon debütált a fényviszonyok hatására dinamikusan változó megjelenésű, új Equitone szálcement. A Linea homlokzatburkolati rendszer segítségével akarva akaratlanul belépünk a 3D világába.

A 2014. évi Clerkenwell Design Week kiállításra tervezett Smith pavilon egy fiatal, kísérletező, több elgondolkodtató munkát is magáénak tudó építészcsapat alkotása.

Az Equtione család legújabb tagja a Linea, amelynek első referenciaépülete egy kísérletező kedvű tervező, Je Ahn keze nyomán valósult meg. Ahn egy fiatal angliai székhelyű tervező csapat alapító tagja. Az általa vezett Studio Weave számos kisebb, de építészetileg annál fajsúlyosabb projekt alkotója. Többek között ilyen a 2014-es Clerkenwell Design Week kiállításra tervezett Smith pavilon is, amely megjelenésében egy ipari épülethez hasonlít, de tematikájában hagyományőrző: interaktív workshopokon keresztül Clerkenwell tradicionális kézműves szakmáit mutatja be. A pavilon teljes egészében Equitone burkolati elemekből áll össze. Külső homlokzatán a Linea, míg a beltérben Tectiva lapok játsszák a főszerepet.

A szálcement gyártásában 1905 óta jelen lévő, Brüsszel-közeli belga gyár anyagainak sokoldalúságát az elmúlt évtizedekben a világ számos országában, a legváltozatosabb épületeken alkalmazva bizonyították az építészek. A gyártó, az Etex csoport neves építészekkel évek óta együttműködve fejleszti az Equitone szálcement burkolati anyagait az abban rejlő építészeti lehetőségek minél szélesebb spektrumú feltárása érdekében.

A Linea a tervezők körében igen kedvelt, teljes keresztmetszetében egységes színű Tectiva anyag testvére. Ez anyag-, és színvilágában a Tectiva lapok tapintható nyers felületét követi, de a kétdimenziós helyett háromdimenziós, finom bordás felület ad, amely a homlokzaton az aktuális fényviszonyok hatására reflektálva dinamikus fény-árnyék játékba kezd. A lapok két színben, egy hidegebb, illetve egy melegebb szürke árnyalatban a már megszokott nagytáblás méretekben készülnek. A lapok darabolása, szabása továbbra is adott, így a tervezőre bízhatjuk a korlátlan lehetőségek felfedezését.

Equitone: „The nature of things”
Az Equitone természetes szálcement összetevőkből létrehozott kompozit anyag, amely az anyag egyszerűségével mutatja meg egyediségét. A könnyű és karcsú lapok 8 mm-es vastagságuk mellett is kimagasló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így lehetővé teszik az elegáns, nagy táblás felhasználást. A természetes, környezetkímélő anyag formai letisztultságával és természetes színvilágával egyedi eleganciát teremt, amely a divattól függetlenül képvisel maradandó értéket. A lapok homlokzati felhelyezése légréses látszó rögzítési megoldásként a már megszokott színazonos szegeccsel vagy csavarral, rejtett rögzítés kategóriában pedig ragasztással, vagy az új Tergo+ rögzítéssel oldható meg.

Pályázat építészeknek és építészhallgatóknak
Az Equitone anyagok magyarországi forgalmazója, a Creaton South-East Europe Kft. pályázatot hirdetett az anyagot megvalósult vagy tervezés alatt álló épületeiken felhasználó építészek, illetve azt bármilyen iskolai munkájuk során alkalmazó építészhallgatók számára.

Benyújtási határidő: 2015. október 31.
További információ elérhető és a pályázatok online feltöltése itt lehetséges

Az Equitone magyar csapata információval és anyagmintákkal áll a szálcementet alkalmazó építészek rendelkezésére.
A 2015. évi színválaszték megtalálható a www.equitone.hu, és a www.equitone.com oldalakon.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások