hír erdészet Jeli arborétum kilátó

Kilátó az arborétumban.

20 méter magas, néphagyományokat is őrző, harangláb alakú kilátó.


iStvan | 2015.05.09
Átadták a Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátót a Jeli Arborétumban május 5-én, kedden.

A Jeli Arborétum magaslatán építette meg 37 millió forintból az arborétumot fönntartó Szombathelyi Erdészeti Zrt. az új, gróf Ambrózy-Migazzi István nevét őrző kilátót. A húsz méter magas, a Vas megyei szoknyás haranglábakat idéző, vörösfenyőből készült építményből pazar kilátás nyílik a fás gyűjtemény tóval tarkított japán növénytársulására és sziklás-hegységi erdőfoltjára, valamint a körülöttük nyíló havasszépékre, azáleákra. A kilátót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és V. Németh Zsolt államtitkár részvételével avatták föl kedden.
Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy a Jeli Arborétum nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik leghíresebb, legszebb természetes kertje.
Köszönetét fejezte ki az állami erdők tulajdonosi jogát gyakorló Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy támogatja az erdőgazdaság azon szándékát – ami egyben a társaság jelmondata is –, hogy az állami erdőket meg kell nyitni a természetszeretők előtt, és az állami erdőkben keletkezett eredmény tetemes részét vissza kell forgatni a közjó fejlesztésére.
A Jeli Arborétum kezelője, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2010 óta 584 millió forintot fordított saját forrásából ilyen célra. Ennek keretében megújították és bővítették Vas megye parkerdeit, utakat építettek, kilátókat adtak át, és hamarosan megszépül a kőszegi erdei iskola is.
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára avató beszédében elmondta, hogy a Jeli különleges hely. Az ide betérő látogató felül tud emelkedni a hétköznapok szürkeségén, unalmán, figyelmünk a napi gondoktól a természet szépsége felé irányulhat. Az Ambrózy-Migazzi István kilátó új távlatokat nyit meg, magaslatán elmerülhetünk az onnan nyíló lenyűgöző látványban.

Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf autodidakta módon képezte magát kora egyik legnagyobb botanikusává, 1922-ben, a Vas megyei Kám határában hozta létre Európa egyik legszebb botanikus kertjét. A Jeli Arborétum megvalósítja hitvallását, az "örökké zöldellő kertet".

Források: http://amierdonk.hu (Pap Edina írása); MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások