cikk

Az Autodesk Revit 2016 új szolgáltatásai

Az új szolgáltatások rövid összefoglalója


Haja Andrea | 2015.05.12
Az Autodesk most mutatta be a Revit 2016 szoftvert, többek között a Revit Architecture, a Revit Structure és a Revit MEP termékeket.

Az Autodesk folyamatosan fejleszti a Revit teljesítményét, együttműködési képességét és használhatóságát, hogy az építőipar ezáltal könnyebben átválthasson a virtuális tervezésre és kivitelezésre. Az új kiadás számos új szolgáltatást és javítást tartalmaz, és javítások nagy részét.
A Revit 2016 néhány új szolgáltatásának rövid összefoglalója.

Felhasználói felület
Miközben az Autodesk új szolgáltatásokkal javítja a Revit modellezési, elemzési, dokumentációs és együttműködési képességeit, a csapat folyamatosan frissíti a felhasználói felületet, hogy a felhasználók maximálisan hatékonyak lehessenek.
Például könnyen nyithatja meg azt a tervlapot, amelyre a Project browserből (Projektáttekintőből) egy nézetet helyeztek. Az Open Sheet (Tervlap megnyitása) paranccsal bővült az a helyi menü, ami akkor jelenik meg, ha jobb gombbal kattint az áttekintőben valamelyik nézetre. Ezzel a menüponttal gyorsan elérhető az a lap, amelyre a nézetet helyezték, továbbá az is láthatóvá válik, ha a nézetet nem helyezték el a lapon, mert a menüpont ilyenkor nem érhető el.

Emellett amikor ment egy modellt és bezárja a Revit programot, az egyes nézetekhez tartozó eltolási és nagyítási állapotokat a program megjegyzi. Vagyis amikor ismét megnyitja a Revit programot, a nézetek ugyanazzal a nagyítási tényezővel rendelkeznek majd és ugyanabban a helyzetben lesznek, mint amikor bezárta a projektet. A felhasználói felület ezen frissítései egyszerűnek tűnhetnek, azonban a szokványos munkafolyamatok során rengeteg időt spórolhat meg velük.

Modellezés
Az új szolgáltatások és fejlesztések nagy részét a modellezési frissítések kategóriájába sorolhatjuk. Ezek olyan fejlesztések, amelyek segítségével sokkal hatékonyabban tervezheti meg az épületmodellt, vagy megoldhat egy létező problémát. Az Architecture egy Place Rooms Automatically (Helyiségek automatikus elhelyezése) nevű eszközzel bővül. Ez nagyon hasonló az egy ideje már jelenlevő Place Spaces Automatically (Terek automatikus elhelyezése) eszközhöz. A helyiségek automatikus elhelyezésével rengeteg időt spórolhat meg, kiváltképp a különösen nagy projektekben!

A Structure szakágban számos új frissítést tapasztalhat, például, hogy a SHIFT gomb megnyomásával a befogadó felületével párhuzamosan rögzítheti a vasalatot. Mostantól nem kell 5 percen keresztül küzdeni a tájolással és a kurzor helyzetével ahhoz, hogy a vasalat oda kerüljön, ahová szeretnénk! A vasalatok ezen kívül számos további fejlesztésen is átestek, többek között mostantól megadható egy kényszer a befogadó számára, valamint a fedlaptól való eltolás távolsága. Emellett megtalálható benne egy tartószerkezet-paraméter, ami azt szabályozza, hogy az övrudak a tartószerkezettel együtt forogjanak-e.

A teljes 2016-os kiadás talán legnagyobb új szolgáltatása a MEP gyártási tartalmainak megjelenése. Mostantól közvetlenül a Revit programban használhat Autodesk Fabrication programokból származó LOD 400 részletességi szinttel rendelkező tartalmakat. Tulajdonképpen gyártási alkatrészeket helyezhet el, ami így a tervezett telepítést fogja tükrözni. A gyártási tartalom célja nem az, hogy lecseréljen olyan tervezési tartalmakat, mint például a Revit hagyományos MEP eszközeivel elhelyezett elemek. A gyártási tartalmak kirészletezési célokat szolgálnak. A MEP-rendszerek számításait nem segítik elő.

Dokumentáció
A program néhány olyan fejlesztéssel is bővült, amelyek segítségével új vagy fejlettebb módokon dokumentálhatja terveit. Ezek közé tartozik a hihetetlenül rugalmas Selection Box (Kijelölő mező) eszköz. Ezzel az eszközzel elemeket különíthet el egy akadályok nélküli 3D nézetben. Úgy működik, hogy Ön kiválaszt több elemet, a kijelölő mezőre kattint, az pedig egy metszőmezőt helyez el a 3D nézetben kijelölt elemek köré. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy csak a kijelölt elemeket tekintse meg 3D nézetben.

Elemzés
A Revit energiaelemző eszközei folyamatosan fejlődnek. Az energiaátvitel és a felhasználás módja nem változik, de mindig megjelennek benne továbbfejlesztett módszerek az adatok megtekintéséhez és értelmezéséhez, továbbá olyan új dolgok, amiket érdemes figyelembe venni.
Az Autodesk folyamatosan fejleszti ezeket az eszközöket, hogy a tervezők a tervezési folyamat bármely pontján megérthessék az épülettervek működését. Az idei év egyik frissítése az a képesség, amely lehetővé teszi az energiaszimulációk tömegmodelleken és építőelemeken való futtatását. Így akkor is futtathat energiaszimulációkat, ha az épület egyik részét elemekkel, a másik részét pedig tömegmodellel modellezték.

Együttműködés
Az együttműködés mindig is központi szerepet játszott az Autodesk vállalatnál. Legyen szó egy másik csapattaggal való kommunikációról a Revit programban, egy másik személlyel közösen végzett munkáról más Autodesk termékek használatával, vagy modellek megosztásáról egyéb épülettervezési alkalmazásokban, az Autodesk folyamatosan frissíti a Revit képességeit.
A Revit 2016 további frissítéseket tartogat az IFC-együttműködést illetően. Mostantól például csatolt IFC-fájlok használatával is meghatározhat helyiséghatárokat.

(x)

Forrás: autodeskforum.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások