hír

Buszgarázs és gyerekzsúr: erre használják a brazil focivébé csodastadionjait


sebesp | 2015.05.14
Több mint 3 milliárd dollárt költöttek a brazil arénákra, a hasznosítással azonban rengeteg probléma akad. Sok helyen nem is játszanak meccseket, előfordul, hogy csak buszgarázsnak használható a csodastadion, vagy esküvőkre, esetleg születésnapi rendezvényekre próbálják kiadni a teljesen használhatatlan létesítményeket.

Még egy év sem telt el azóta, hogy a 2014-es brazíliai foci világbajnokság kezdőmeccsén a sípjába fújt a bíró, az eseményre újjáépített és kibővített 12 stadion jó része azonban máris kihasználatlanul áll, vagy halmozza a veszteségeit.

Ahogy a Business Insider összefoglalójából is kiderül, az őserdő közepén, Manausban 300 millió dollárért felújított Amazonia Aréna nem képes még hazai bajnoki meccseket sem befogadni, mert túl sokba kerülne a fenntartónak. A városban nincs első osztályú csapat, a település nagyon messze van az ország sűrűn lakott részeitől. A stadionban a vébé óta mindössze 11 nagyobb eseményt sikerült rendezni, az ingatlanból a tervekkel szemben nem lett keresett koncerthelyszín, a Brazíliában turnézó együttesek általában nem zarándokolnak el a dzsungel közepére.

A fővárosban, azaz Brazíliában 550 millió dollárért épített Nemzeti Stadiont sem tudják sportcélokra hasznosítani, mert nincs első ligás egyesület, amely belakná, a stadiont ezért buszgarázsként fogják használni.

Sao Paulóban a Corinthians aréna a hasonló nevű focicsapat otthona, a létesítmény bővítése azonban nem készült el a vébére, a rendezvényen ideiglenes lelátókkal oldották meg a szurkolók elhelyezését. A vébédöntő lefújása után 10 hónappal fejeződött be az építkezés, a stadionban rendszeresen vannak meccsek, és nőtt a nézőszám, de üzletileg nem jött be a vállalkozás, a megnövekedett bevételt teljes egészében elszívja az építkezés költsége.

Belo Horizonte városában a legjobb helyi csapat, az Atlético Mineiro nem abban a modern stadionban játszik, amelyben a vébé meccseit is rendezték, hanem a régi Independencia pályán, mert oda köti a szerződése. Az Estadio Mineirao ezért kong az ürességtől.

Cuiabában a 42 ezer férőhelyes Arena Pantanalt nemrég be kellett zárni a tetőszerkezet hibája miatt, áprilisban a brazil média arról számolt be, hogy az öltözőkbe hajléktalanok költöztek be. A város két profi focicsapata egyenként 500-1000 szurkolót vonz a meccseire, ők egyébként is eléggé „lötyögnének” a hatalmas arénában. A 215 millió dollárért felújított stadion fenntartásának terheibe a város pénzügyi értelemben ma is csaknem beleszakad.

Natalban az Arena das Dunas a helyi sajtó tudósítása szerint annyira kihasználatlan, hogy már esküvőkre vagy gyerekzsúrokra is megpróbálják kiadni, nem sok sikerrel.

Hasonló cipőben jár Recife városi stadionja, ahol a keresletet már az előre jelezte, hogy a világbajnokság előtt 236 szurkoló tekintett meg egy brazil kupamérkőzést. Az Arena Pernambuco azóta sem vonz tömegeket, tavaly szeptemberben egy helyi 15 éves srác szülinapjára bérelték ki a létesítményt, a fiú a barátaival focizgatott a gyepen.

A labdarúgó világbajnokságokat szervező FIFA egyébként minimálisan 8 megfelelő stadiont vár el a vendéglátó országoktól, Brazília azonban alaposan felülteljesítette az alapkövetelményeket, amikor pályázott a rendezésre.

Forrás: hvg.hu
Forrás: uk.businessinsider.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások