hír állami konferenciaközpont Finta Stúdió Kft.

Döntés született a Müpa melletti állami konferenciaközpont tervezéséről

tervező: Finta Stúdió Kft.


Java | 2015.05.20
A tíz éve húzódó Millenniumi Városközpontban épülő konferenciaközpont tervezéséről született döntés. A közbeszerzési eljárás során eldőlt, hogy az a Finta Stúdió Kft. készítheti el a 4-5 ezer fős, állami konferenciaközpont teveit, amely tíz éve már tervezett egyet.

A kiírás szerint:
• A kongresszusi nagyterem kapacitását kongresszusi célra 4000-5000 fősre, kulturális célra 3000-4000 fősre kell tervezni, továbbá legalább két 1200-1500 fős szekciótermet, és kisebb, osztható szekciótermeket kell tervezni összesen 2000 fős befogadóképességgel.
• Kiállítási térnek 6-8 ezer négyzetméter összes kiállítási területtel kell számolni.
• Parkoló felszín alatt létesül, legalább 450 férőhellyel.

A konferenciaközpont – az eddig közölt információk szerint – állami beruházásként valósulna meg, s az építmény állami tulajdonba is kerülne. A tervek elkészítésének árát előzetesen nettó 1,2 milliárd forintra becsülték – Fintáék ennél 238,5 millióval alacsonyabb ajánlatot tettek. A Finta József vezette építészirodát négy ajánlattevő közül választották ki. Ezek szerint a tervezésre pályázott még a közelmúltban több állami megbízást elnyert Középülettervező Zrt. (Közti), valamint két nemzetközi konzorcium: a Helika Obermeyer Corporate Group, amelynek tagja a szlovák Helika s.r.o., a cseh Helika a.s. és a magyar Kima Studio Kft., valamint a londoni Foster+Partners a magyar Tiba Építész Stúdió Kft.-vel közösen.
A tavaly októberben meghirdetett közbeszerzés eredményéről az MNV április 10-én döntött, az erről szóló hirdetményt egy hónappal később tette közzé.

A helyszínről:

Az MNV tavaly februárban vásárolta meg a konferenciaközpontnak kiszemelt, a Millenniumi Városközpontban a Rákóczi hídhoz közel fekvő telket a Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségében lévő TriGránit Expo Vagyonkezelő Kft.-től nettó 4,776 milliárd forintért. (A cég új neve két másik társaság beolvadásával TriGranit Fejlesztési Kft.) Az állam a Művészetek Palotája Lechner Ödön, illetve Soroksári út felőli oldalán még szabad, 12 706 négyzetméteres telket vette meg (a IX. kerület, Lechner Ödön fasor 12. szám alatt).

Fürjes Balázs kiemelte: „Fontosnak tartottuk, hogy a központot magyar tervező tervezze, és magyar cégek építsék, az magyar embereknek adjon munkát, magyar családok megélhetését segítse". A tervezési tenderrel párhuzamosan bonyolítják le a beruházás kiemelt projektté nyilvánítását is, amely fő célja az engedélyezési eljárás felgyorsítása. A tervek birtokában írják majd ki a nyílt kivitelezői tendert. A kormánybiztos szerint egy kormányzati ciklus alatt megvalósítható a beruházás.

www.napi.hu
www.nol.hu
MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások