épületek tervek cikk belsőépítészet falazás okos technológia ZAarchitects

Okos falazás a ZAarchitects fejlesztésében

Digitized Stone: ZAarchitects Develop “Smart Masonry”


Lekics Gábor | 2015.05.25
Amikor valaki egyszerre hallja a kőműves munka, a digitalizált gyártás és az automatikus építési folyamat kifejezéseket, valószínűleg nehezen párosítja össze őket. A ZAarchitects csapata egy új technológiával rukkolt elő a falazási módszerek területén.

Természetüknél fogva a falazásban felhasznált kövek gyakran nagyméretűek, nehezek, és az általános falazási módokkal kivitelezve a kőfalak kisméretű nyílásai kevés fényt engednek be az épületbe. Ehhez képest a ZAarchitects „Okos falazás” elnevezésű kutatása új irányt mutat a falazott épületszerkezetek ma ismert technológiáinak megújítására, és lehetőséget kínál a digitalizált gyártásban rejlő előnyök kiaknázására a kő és egyéb más építőanyagok terén. Most bepillantást nyerhetünk az új technológia folyamataiba, és megnézhetjük az így készült épületek előképeit.
Dmytro Zhuikov és Arina Agieieva formatervezők a hagyományos falazási módok alapján alkották meg az új építési rendszer alapjait és a kivitelezési módot. Az építési mód a jól bevált régi módszeren alapszik, hiszen rengeteg falazott szerkezetű példaépület vagy műemlék áll rendelkezésre a mai építészek számára, melyekből tanulhatnak. Alapvető feladata volt a történelem során a falazott szerkezeteknek a teherviselés és a teher minimalizálása, más szerkezeti elemeken ugyanakkor teljesíteniük kellett a szellőzés és a bevilágítás követelményeit is. A modern technológiákkal már képesek vagyunk optimalizálni a hasznos terheket, és elkerülni a fölösleges túlméretezést, így lehetővé vált egy hihetetlen könnyű szerkezeti vázrendszer kidolgozása. Továbbá a robotika fejlődésével lehetővé vált a bonyolult geometriák kivitelezése, illetve az automatizálás segítségével bármilyen építőelem tökéletes pontossággal bármikor újragyártható.
Egy Berlin belvárosában elhelyezkedő épületen került bemutatásra a technológia elvi megvalósulása. A gépezet az épület szerkezeti magjának megépítésében játszana szerepet, megőrizve az épület jelenlegi kinézetét és eredeti funkcióit.

A technológia segítségével megalkotható egy olyan, egymást fedő és keresztező elemekből álló, megszakítás nélküli térháló, mely helyettesíti a falakat, pilléreket és gerendákat. Amellett, hogy anyag és költségkímélő, az épület teljes felületén minimalizálható és optimalizálható a teherviselésben résztvevő szerkezetek mennyisége.

A 3D nyomtatás és a nagyméretű, sokszorosítható elemek előnyeit egyesítve fokozza az építés hatékonyságát, továbbá csökkenti a költségeket és növeli a pontosságot. Egy robotkarral felszerelt alagútzsalu képes egy teljes szintet megalkotni, legyen az bármilyen bonyolult geometriájú. Összehasonlítva a hagyományos módszerekkel, ez a robotkaros módszer sokkal kompaktabb és a munkaigénye is jóval kevesebb. Ráadásul jóval gyorsabb, mint a 3D nyomtatás, bonyolult szerkezeti formák is kidolgozhatók vele.
Összességében az alapformáktól egészen a legbonyolultabbakig képes kezelni a szerkezeti elemeket, függően a statikai hatásoktól. A „pozitív öntési technika” segítségével egyedi formák és geometriák is megvalósíthatók.

Fényképek: ZAarchitects
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások