épületek bio de Meuron energia fenntartható Herzog Laufen öko Ricola Svájc zöld

Gyógynövények a föld mélyéből - egy svájci gyógynövény-feldolgozó üzem

Ricola Kräuterzentrum / Herzog & de Meuron


Lekics Gábor | 2015.05.31
Svájc északi régiójában, Bázeltől 25 km-re délre található egy formabontó ipari épület Laufen városában. A gyógynövény-feldolgozó üzem új épülete föld és beton alkotta öszvérszerkezetű falelemekből készült.

Az épület földborítású falaival kiválóan illeszkedik a tájba. A zöld sövények és a földes ösvények meghosszabbításaként elevenedik meg az üzemcsarnok. A természetközeli külcsínyhez társul a funkció is, hiszen gyógynövények szárítása, aprítása és raktározása történik itt. A Ricola vállalat életében fontos lépés volt, hogy a gyártás különböző feladatait egy helyre tudják összevonni.

A vasbeton pillérvázas gyógynövény-feldolgozó üzem külső falburkolata jórészt az építés helyszínéhez közeli talajból készült. Az épület a táj szerves részének tűnik, talán csak szabályos formája árulkodik arról, hogy emberi kéz alkotta tömeg bújik meg a természetben. Az épület megjelenése jól illeszkedik a cég korábbi beruházásai keretében felépített épületek sorába. 1987-ben egy teljesen automata raktárépületet, 1993-ban egy érdekes, sormintás homlokzatú gyártó és raktározó épületet Mulhouse-Brunstattban, majd 1999 pedig egy üveghomlokzatos cégközpontot építettek Laufenben.

A gyógynövény-feldolgozó központ raktározó részének homlokzata előregyártott kéthéjú falelemekből áll. Az elemek egy közeli üzemben készültek, onnan szállították őket az építkezés helyére. A falelemek egy teherhordó vasbeton belső oldali és egy megerősített földből (vályogból) készült külső oldali héjjal rendelkeznek. A külső oldal földanyagát közeli bányákból nyerték ki, és keverték a megfelelő arányban a felhasználás előtt. Agyag, márga és egyéb talajalkotók keverékét használták fel a gyártáshoz. Az agyagos föld könnyű formálhatóságának köszönhetően homogén megjelenésű szerkezetet tudtak összeállítani a helyszínen. A szél és a csapadék okozta erózió elkerülése érdekében a gyártás során vulkanikus tufából és mészből kevert habarccsal vonták be 8 rétegben a falat. nagy, kör alakú ablakok biztosítják a bevilágítást a belső terekbe, ahol a falak beton teherhordó szerkezete látszó felületként érvényesül a falakon.

Az energiagazdálkodás fenntartható megoldása érdekében alkalmazott gépészet nemcsak az épület kiegészítéseként készült. Az építészeti tervezés során folyamatosan szerves részként tekintették a gépészeti elemeket. Alapvetően a föld anyagú falak jótékonyan szabályozzák a nedvességtartalmat, hozzájárulva ezzel az épület energiafelhasználásának mérsékléséhez és a hőháztartásban is szerepük van. Napelemek kerültek elhelyezésre az épület tetején, valamint egy közeli üzemben keletkezett hulladékhő hasznosítását is megoldották. Ezáltal ésszerű keretek között tartható az üzem ökológiai lábnyoma.

Az épületet nem csak kívülről lehet megtekinteni, a látogatók az épület felső szintjén végighaladva bepillantást nyerhetnek a gyártás különböző részfolyamataiba is.

Helyszín: Laufen, Switzerland
Megvalósulás éve: 2014

Építészet: Herzog & de Meuron
Építész tervezők: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Stefan Marbach
Projektmenedzser: Nina Renner
Munkatársak: Zdeněk Chmel, Wolfgang Hardt, Harald Schmidt, Hendrik Steinigeweg, Luca Ugolini, Freya Winkelmann
Generáltervezés: Kundert Planer AG, Schlieren, Svájc
Szerkezettervezés: Schnetzer Puskas AG, Basel, Svájc
Statika: Schnetzer Puskas Ing., Basel, Svájc
Akusztika: Martin Lienhard, Langenbruck, Svájc
Épületfizika: Zimmermann + Leuthe GmbH, Aetigkofen, Svájc; Transsolar Energietechnik GmbH, Stuttgart, Németország

Fényképek: Ricola jóvoltából, Iwan Baan
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások