Födelmesi Tamás | 2015.06.06
Thessaloniki legújabb attrakciója egy földalatti fürdő létrehozása. Ez nem máshova álmodták meg, mint a város főtere alá, az utca szintjén, üvegezett tetővel – így a járókelők elsétálhatnak a fürdő felett és bepillantást nyerhetnek annak föld alatti világába.

A 4000 négyzetméteres fürdőkomplexum a város nagyszabású próbálkozása, hogy még több turistát csalogassanak a városba. Az Égei-tenger északi csücskében elhelyezkedő város nagyjából 400 ezer lakossal rendelkezik, az ókorban a régió kulturális és kereskedelmi központja is volt.

A közfürdők már ősidők óta központi szerepet játszottak a városban kibontakozó társadalmi életében, amely a fizikai tevékenységen, kultúrán és pihenésen túl a városlakók találkozási helyéül is szolgált. A római termálfürdők, bizánci fürdők, és az oszmán gőzfürdők még mindig fellelhetőek a város struktúrájában, az előbbiek régészeti leletek formájában, utóbbiak pedig, mint megőrzött épületek alakultak múzeummá, vagy nemrégiben is használható fürdők voltak. Az utolsó törökfürdő, mely eredeti formájában működött, 1981-ben zárt be Thessalonikiben.

A most bemutatott fürdő tereit egy halom fordított boltív és kupola szervezi szinte labirintusossá. Az összekapcsolt medencék a különböző vizes kúrákra alkalmasak. A fürdő olyan, mintha egy régi törökfürdőt tükröztünk volna le a felszín alá a földbe, felette pedig alakult egy kis városi tér alakult volna ki. Hasonlóan mint a Piazza del Nuovo tér Rómában, ahol a térfalak tökéletesen követik a régi lovas versenypálya vonalát.

A medencékmegtekinthető a főtérről a járható üvegpadlón keresztül, azt a benyomást keltve, mintha a fürdőzők egy templom belsejében úsznának. Ugyanakkor a város hektikus zümmögése távolivá válik a fürdőzés pihentető élménye közben, de vizuálisan mégis jelen van a fürdőzők számára is.

Az árkádok fordított hasábjaira ültetett platánfák egységes árnyékolókként funkcionálnak a tér és alatta a fürdő számára is. Ez a természetes árnyékolás beengedi télen a napsütést és megvédi a túlmelegedéstől a nyári időszakban a földalatti teret. A fák e hálózata alatt, a vastag oszlopok belsejében kerültek elhelyezésre a fürdő privát helyiségei.

A látogatók a fürdő szintjére három spirál alakú lépcsőn juthatnak le. Ez előtérből először az öltöző közelíthetők meg, majd a medencetér. A fürdő a felette elhelyezkedő és őt körülvevő bonyolult városi szövetre hasonlít, mivel belső szervezésében is nagyon összetett. A vizeshelyiségek teljesen összefonódnak a privát helyiségekkel, de azok mégis elválnak egymástól és nem keveredhet az utcai cipős, illetve tiszta útvonal egymással.

A fürdőben 10 medence található, köztük egy 40 X 8 méteres sportmedence, négy kerek medence, élménymedence, és egy vízi játszótér gyerekeknek szökőkutakkal. A két szögletes medence a különleges hidroterápiás kezelésre alkalmas. A fürdő még rejt egy ovális barlangszerű csarnokot ahol az ide látogatók pezsgőfürdőzhetnek. A fürdőben még helyet kaptak szauna, az illatos gőzfürdőhöz és a masszázsterápiákhoz szükséges helyiségek is.

Építészet: NaNA
Elhelyezkedés: Tessaloniki, Greece
Tervező csapat: Ermis Adamantidis, Dominiki Dadatsi, Nikos Christodoulou
Tervezés éve: 2013
Forrás + Képek: www.archdaily.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások