Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Passzívház a Fekete-erdőből
Parazita építészet a Beszkidekben
Kínai történelmi ház renoválása
Modern villa Izraelben
Kockaház (kádárkocka) tervgyűjtési felhívás
Játékos terek Erdélyben
Helyi anyagokból épült orvoslak
Teleszkópos borászat
Családi ház kőpengék között
Panelrekonstrukció Szlovákiában
Barlangfürdő történelmi színtéren
Medence a tetőn
Címkék: fürdő, terv, koncepció, fény, üveg, tér, /web/kereses?kereses=


Fürdő rejtőzhet Thessaloniki főtere alá
Födelmesi Tamás 2015. június 6.      
Thessaloniki legújabb attrakciója egy földalatti fürdő létrehozása. Ez nem máshova álmodták meg, mint a város főtere alá, az utca szintjén, üvegezett tetővel – így a járókelők elsétálhatnak a fürdő felett és bepillantást nyerhetnek annak föld alatti világába.

A 4000 négyzetméteres fürdőkomplexum a város nagyszabású próbálkozása, hogy még több turistát csalogassanak a városba. Az Égei-tenger északi csücskében elhelyezkedő város nagyjából 400 ezer lakossal rendelkezik, az ókorban a régió kulturális és kereskedelmi központja is volt.

A közfürdők már ősidők óta központi szerepet játszottak a városban kibontakozó társadalmi életében, amely a fizikai tevékenységen, kultúrán és pihenésen túl a városlakók találkozási helyéül is szolgált. A római termálfürdők, bizánci fürdők, és az oszmán gőzfürdők még mindig fellelhetőek a város struktúrájában, az előbbiek régészeti leletek formájában, utóbbiak pedig, mint megőrzött épületek alakultak múzeummá, vagy nemrégiben is használható fürdők voltak. Az utolsó törökfürdő, mely eredeti formájában működött, 1981-ben zárt be Thessalonikiben.

A most bemutatott fürdő tereit egy halom fordított boltív és kupola szervezi szinte labirintusossá. Az összekapcsolt medencék a különböző vizes kúrákra alkalmasak. A fürdő olyan, mintha egy régi törökfürdőt tükröztünk volna le a felszín alá a földbe, felette pedig alakult egy kis városi tér alakult volna ki. Hasonlóan mint a Piazza del Nuovo tér Rómában, ahol a térfalak tökéletesen követik a régi lovas versenypálya vonalát.

A medencékmegtekinthető a főtérről a járható üvegpadlón keresztül, azt a benyomást keltve, mintha a fürdőzők egy templom belsejében úsznának. Ugyanakkor a város hektikus zümmögése távolivá válik a fürdőzés pihentető élménye közben, de vizuálisan mégis jelen van a fürdőzők számára is.

Az árkádok fordított hasábjaira ültetett platánfák egységes árnyékolókként funkcionálnak a tér és alatta a fürdő számára is. Ez a természetes árnyékolás beengedi télen a napsütést és megvédi a túlmelegedéstől a nyári időszakban a földalatti teret. A fák e hálózata alatt, a vastag oszlopok belsejében kerültek elhelyezésre a fürdő privát helyiségei.

A látogatók a fürdő szintjére három spirál alakú lépcsőn juthatnak le. Ez előtérből először az öltöző közelíthetők meg, majd a medencetér. A fürdő a felette elhelyezkedő és őt körülvevő bonyolult városi szövetre hasonlít, mivel belső szervezésében is nagyon összetett. A vizeshelyiségek teljesen összefonódnak a privát helyiségekkel, de azok mégis elválnak egymástól és nem keveredhet az utcai cipős, illetve tiszta útvonal egymással.

A fürdőben 10 medence található, köztük egy 40 X 8 méteres sportmedence, négy kerek medence, élménymedence, és egy vízi játszótér gyerekeknek szökőkutakkal. A két szögletes medence a különleges hidroterápiás kezelésre alkalmas. A fürdő még rejt egy ovális barlangszerű csarnokot ahol az ide látogatók pezsgőfürdőzhetnek. A fürdőben még helyet kaptak szauna, az illatos gőzfürdőhöz és a masszázsterápiákhoz szükséges helyiségek is.

Építészet: NaNA
Elhelyezkedés: Tessaloniki, Greece
Tervező csapat: Ermis Adamantidis, Dominiki Dadatsi, Nikos Christodoulou
Tervezés éve: 2013
Forrás + Képek: www.archdaily.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 5 (3 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©