épületek bordeaux-i stadion Herzog & de Meuron építészete

Napenergiával működik a 2016 Labdarúgó Eb-re épült bordeaux-i stadion

tervező: Herzog & de Meuron


Java | 2015.06.10
A francia labdarúgó Eb-t jövőre összesen 10 helyszínen bonyolítják majd le, és négy új stadiont építenek a bajnokságra. Ezek közül az egyik legfeltűnőbb a most elkészült bordeaux-i stadion. Már megépült egy 35 624 férőhelyes stadion Nizzában, egy 50 186 férőhelyes Lille-ben és 61 556 férőhelyes Lyonban.

A pekingi olimpiai játékok fő stadionját is tervező Herzog & de Meuron cég a bordeaux-i stadion építésze is, amely több szempontból is különbözik a megszokott stadionképtől. A téglalap alakú építmény önellátó, vagyis kizárólag fotovoltaikus napenergiával működő építmény, sőt nemcsak magát a sportlétesítményt, hanem a környezetét is ellátja energiával.
A nyurga, hófehér oszlopok erdeje karcsúságával tompítja a stadion monumentalitását, s emellett különleges, hajlított, tál formájú tetőszerkezetet tart. Az ég felé nyúló áttetsző stadion már messziről felhívja magára a figyelmet. A stadion a város központjától messzebb fekszik, az egykori elhanyagolt rozsdaövezetet alakítja át zöld zónává, s valójában egy tó mellett épült. A tetőt teljesen beborító fehér, mázas lamellák koncentrikusan helyezkednek el, s réseiken engedik be a természetes fényt. A stadion környezetébe Michel Desvigne tájépítész tervei alapján telepítenek egyéb további sportlétesítményeket, mint például kosárlabda- és teniszpályákat, valamint játszótereket, s alakítják ki a zöld folyosókat. A tervezők célja, hogy a stadion karcsú architektúrája minél jobban harmonizáljon környezetével.

Építész: Herzog & de Meuron
Kiviteli terv: Groupe 6
Elektromos terv: Egis Bâtiments Sud-Ouest
Tájtervezés: Michel Desvigne Paysagiste
Gépészet: Egis Bâtiments Sud-Ouest
Csatorna: Egis Bâtiments Sud-Ouest
Statika: Cabinet Jaillet-Rouby, Structures Ile de France
Mérnöki tervezés: Ingerop
Fenntartás: Vinci Facilities
Műszaki ellenőr: Mazet & Associés
Akusztika: IdB Acoustique
Épületfizika: Egis Bâtiments Sud-Ouest
Világítás: Agence ON
Biztonság: Veritas France
Tűzvédelem: SSI Coor
Jelölések: Agence Franck Tallon
Sportpálya szakértő: ATE

Forrás: www.dezeen.com

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások