Rajki Diána | 2015.06.19
Az átszellőztetett homlokzatburkolat esetén nem tudományos áttörésről, inkább egy fokozatos felfedezésről van szó, aminek kialakulása jórészt intuitív módon kezdődött több évszázaddal ezelőtt, Norvégiában. A fejlődés egyik jelenkori állomása a mai köntösben megjelenő, természetes és elegáns homlokzati panel, a Tectiva.

Ezt a homlokzatképzési módot eredetileg gazdasági építmények, leginkább fészerek építésénél alkalmazták, ezért kezdetben hézagos fészertechnikának nevezték. A vízelvezetés és a burkolat alá bejutó víz elpárolgását úgy oldották meg a korabeli leleményes építőmesterek, hogy a deszkaburkolat deszkáinak tetejénél és aljánál hézagokat hagytak.

Manapság ez a homlokzatképzési mód elegáns és minőségi épületek sajátja, amelynek megvalósításához az Equitone választékában különböző burkolatok között válogathatunk.

A belga Eternit vállalat hosszú távú fejlesztési folyamatot indított el, amikor az 1950-es évek közepén elkezdte a nagyméretű burkolati panelek gyártását. Fontos állomása volt ennek a 2004-ben bemutatott új generációs, teljes keresztmetszetében színezett Equitone Natura panel, amelynek áttetsző/színtelen külső bevonata alatt átsejlik a szálcement eredeti szerkezete. A Natura panelek UV-stabilak és nedvességállók, míg a panel hátoldala áttetsző szigetelő bevonatot kap.

Ezzel a termékkel közel egyidőben került piacra az Eternit új, természetes megjelenésű Equitone Tectiva homlokzati panele. A környezetkímélő, természetes anyag naturális színvilágával és formai letisztultságával egyedi eleganciát teremt, amely maradandó értéket képvisel függetlenül a divattól. A Tectiva elegáns homlokzati megoldás, amely őszinteségével mutatja meg természetességét. A külső bevonat nélküli, mégis színes anyag különleges felületének természetes tapintását az anyag finom metszésű szálai adják.


Tectiva: tapintható elegancia

Az Equitone Tectiva teljes keresztmetszetében színezett, külső bevonat nélküli homlokzati panel. A szálcement eredeti formában jelenik meg anyagában: természetességét, egyszerűségét a lapok külső felületén kitapintható finom metszésű szálak, és az esetlegesen előforduló, véletlen színkülönbségek adják.

A táblák igen rugalmasak, 8 mm-es vastagságuk ellenére alkalmasak nagytáblás beépítésre, látszó-, vagy hátfuratos rejtett mechanikai megfogással, akár 1220/3050 mm-es méretben is A szerkezet ellenáll a homlokzattal szemben jelentkező összes dinamikus behatásnak.

A Tectiva szálcement homlokzati lapok aktívan képviselik a szálcement anyagában rejlő lehetőségeket. A szálcementre jellemző nyers felület és finom színárnyalatok a természetes anyagok maradandóságát hordozzák magukban. Ez a természetes elegancia jelenik meg a képen látható mindössze pár éve épült objektumokon is.

Az Equitone szálcement homlokzatburkolati anyagok rendelkeznek magyar nyelvű teljesítménynyilatkozattal, amely a szálcementre vonatkozó EN 12467 szabvány szerint egyértelműen specifikálhatóvá teszi a lapokat az építészek számára.

A panelek anyagukban hidrofóbizáltak a különleges, szilán bázisú beeresztésének köszönhetően így a tábla önmagában képes bemutatni a szálcement valódi felületi és anyag jellemzőit. A gyártócég a szakszerű beépítés mellé 30 év gyártói garanciát kínál, mert az anyag ellenállósága és színtartóssága túlmutat a vele szemben támasztott követelményeken.


Pályázat építészeknek és építészhallgatóknak

Az Equitone anyagok magyarországi gyártói képviselete és forgalmazója a Creaton South-East Europe Kft. pályázatot hirdetett az anyagot megvalósult vagy tervezés alatt álló épületeiken alkalmazó építészek, illetve az anyagot bármilyen iskolai munkájuk során betervező építészhallgatók számára.

Benyújtási határidő: 2015. október 31.
További információ és a pályázatok online feltöltése >>

Az Equitone magyar csapata információval, anyagmintával áll e különleges anyagot alkalmazni szándékozó építészek rendelkezésére. A 2015. évi színválaszték megtalálható a www.equitone.hu, és a www.equitone.com oldalakon.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások