pestimonika | 2011.02.14
A Pedro Reis által tervezett hétvégi ház, amely Portugáliában, Lisszabontól délre, az Atlanti-óceán partjától nem messze található - a nagyváros nyüzsgéséből való menekülés vágyát testesíti meg.
Az építtető egy magánmegbízótól szokatlan módon a ház megtervezésére versenypályázatot írt ki, amelyre három építészirodát hívott meg. Ezzel a lehetséges megoldásoknak egy szélesebb körét tudta feltérképezni. A győztes javaslat - amely a természeti környezet összefüggéseinek egy bizonyos olvasata - a házat egy elég meredek domboldal tetejére helyezte el, de ennek ellenére a topográfiának köszönhetően viszonylag védett helyre.
A „hely” kijelölése az erősen geometrikus formán keresztül történik, a két tömeg kereszt alakjában halad át egymás alatt, illetve fölött. Ennek a megformálásnak nemcsak az a célja, hogy enyhítse az épület nagyságát, hanem az is, hogy a funkciókat is szétválassza nyilvánosabb és intimebb részekre. A felső, világos színű tömeg egy modern épület némileg szintetikus hatását kelti, a „lehorgonyzott” alsó tömeg pedig – amelyet a helyszínen gyártott földszínű betonelemekkel burkoltak – a szilárdságot, a támasztékot nyújtja. A felső részben találhatók azok az alapvető részek, amelyek egy lakóháznak nélkülözhetetlen kellékei, míg az alsó részben a plusz lehetőségek kaptak helyet. A ház középpontja, a konyha különleges fontosságot kapott, mivel minden házon belüli útvonalnak is a csomópontja.

Építész: Pedro Reis (www.preis.pt)
Építész munkatársak: Isabel Silvestre, Tiago Tomás
Kerttervezés: Global2 – Ines Norton
Szerkezettervezés: ARA – Alves Rodrigues & Associados, Lda
Épületgépészet: ACRIBIA – Projectos e Desenho Técnico, Lda
Fotó: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások