épületek Svédország Szánkózás

Szánkópálya a tető(n)

Forma adta funkció


iStvan | 2015.06.25
Vagy funkcióhoz a formát? Napok óta tart a július eleji forróság, itt az ideje a monitor előtt lehűteni a szárazsághoz szokott szaruhártyánkat egy kellemes, téli, minuszfokokat idéző skandináv helyszínre tervezett épület látványával.

Ami biztos: mindenki volt gyerek, s aki nem síkságon lakik, hanem hegyvidéken, dombságon, bizonyára emlékszik még felnőtt fejjel is, télen mennyi-mennyi mókás időt töltött a szabadban szánkózással.

Posztunkban szereplő építtető építési koncepciója a következő volt:
Stockholm külvárosában nyugatra (Värmdö) egy lejtős domboldalon, a szomszédok közelsége miatt úgy döntöttek, hogy a szomszéd épületek felé álcázzák a lakóépületet. Az álca eszköze: rámpa.
A szánkózórámpa alatt meglehetősen nagynak tűnő, kétszintes tömeg bújik meg. Miközben az útról nézve rendkívül egyszerű kubusforma teszi diszkrétté a környezetben a megjelenenést. A tetőteraszról indulhat a csúszkálás, s erről a lapostetőről ellátni a tengerig is, azaz egyben kilátó is.

A rámpa egyik oldalára készült egy lépcső, amin a környező terepszintről feljuhatunk ház tetőteraszára. Itt akár elteázgathatunk, forrócsokizhatunk. Viszont az emeleti teraszról is felmászhatunk az acél létrán (ami lehetne biztonságosabb is), hogy a csúszós lejtőn átmozgassunk végtagjainkat.

A lakó (vagy nappali zóna) szint az emeleti szint, a háló zóna pedig a földszint.

Az acél vázszerkezetű épületet passzív házat elvekkel építették, hogy minimális szinten tartsák a környezeti lábnyomát. Az aktív benapozás felé, azaz délnek tájoltak a padlótól mennyezetig ablakok, az ellentétes oldalon szolidabb és ritkásabb az ablakhasználat.

Építészet: Patrick Myberg, Thomas Björk, Fredrik Kjellström
Építési vállalkozó: Ingrid Westman
Modulgyártás: Wieslaw Olowski, Jarek Wasielewski
Szerkezettervező: Magnus Jönsson
Szellőzés: Wojtek Banda
Elektromosság: dan Puura
Fotók: Robin Hayes
További bemutató képek (belsőépítészeti képek is) a forrásoldalon  (ArchDaily)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások