Katona Vilmos | 2015.07.23
Az 'ideális falut' harminc ország tervezői építették fel. A Hello Wood falu július 24. és augusztus 2. között a Művészetek Völgye egyik központi helyszíne lesz Vigántpetenden.

A szervezőktől

Rem Koolhaas világhírű holland építész és urbanista szerint a kortárs építészetben aránytalanul sok figyelem irányul a városra, emellett szükséges lenne sokkal többet foglalkozni a vidékkel. Az Architizer A+ Award-nyertes Hello Wood hatodik alkalommal megrendezett építészeti táborában a világ több mint harminc országából érkező építészek és diákok célja az volt, hogy olyan építészeti együttest hozzanak létre, amely újraértelmezi a falu fogalmát. A korábbi évektől eltérően az alkotók olyan konstrukcióban gondolkodtak, ahol az építmények egymáshoz kapcsolódnak és egymásra reflektálnak, megalkotva a Hello Wood ideális faluközösségét. Az installációk között található migrációs ház, közösségi színpad, szentély, a születés és a halál körforgását megörökítő lakóépület, kilátóba épített zuhanyzó, sőt még egy guruló kocsma is. A csórompusztai táborban július 11 és 19 között épültek fel az installációk, melyek a tábor után a Művészetek Völgye egyik központi helyszínén, Vigántpetendre kerültek: az itt megrendezésre kerülő programok között lesz a Kortárs Építészeti Központ által szervezett Építészeti Filmnapok, CityMatiné, valamint koncertet ad többek között Henri González és a Muriel.

A Falu Projektnek nem célja, hogy megoldást kínáljon Koolhaas problémafelvetésére és a vidék problémájára, hiszen a falu kialakulása lassú folyamatok eredménye. A falu szerkezete saját történelmi, társadalmi és környezeti összefüggésrendszerének leképződése. De miként értelmezhető ez a folyamat fordítva? Létrehozható-e egy falu egy hét alatt, helyszíni településtervezéssel, ahol a résztvevők nem csupán élhető építményeket, hanem közösséget is építenek? A Falu Projekt ellenpontozta a lassan alakuló, bukolikus falu romantikáját és egy működő, instant község létrehozását célozza meg - nyilatkozták a nemzetközi alkotófesztivál szervezői.

A Hello Woodra neves építészirodákból és egyetemekről érkezett építészcsapatoknak nem volt célja, hogy már létező falustruktúrákat másoljanak, vagy azokat megpróbálják áthelyezni a csórompusztai alkotótábor kontextusába. A csoportvezető építészek a világ minden tájáról érkeztek Chilétől Japánig, és hamar kiderült, hogy sokszor teljesen különböző nézeteket vallanak a falu szerkezetéről: amíg például a magyar falu lineáris szerkezetű, vagyis leggyakrabban egy hosszú utcából áll (történeti korszaktól, területhasználati módtól és földrajzi adottságtól függően előfordulnak halmazszerű, orsós vagy több utcás településszerkezetek is – a szerk.), addig Mexikóban a települések főként sugaras felépítésűek. Mindez azt is jelentette, hogy az alkotóknak el kellett tekinteniük a valós falvak és közösségek kulturális és építészeti hagyatékától. Az így létrejött légüres tér mégis láthatóan inspiratív volt. A munka egy olyan kulturális fúzióban teljesedett ki, amelyet a világvárosokból érkezett  építészek nemzetközi csoportja ösztönzött.

A Hello Wood Falujának installációi reflektálnak korunk fontos társadalmi kérdéseire: a migráció problémájára, a vallási és értékrendbeli különbségekre, a magántulajdon és a közösségi gazdálkodás ellentétére. Foglalkoznak a modern faluközösségek infrastrukturális szerkezeteivel, például a víz- és az áramellátással, de a falusi közösség olyan fontos intézményeivel is, mint a falumozi, a kocsma vagy éppen a színház.

Idén először a Hello Woodon készült alkotások koherens településegységet alkotnak. A Falu éppen emiatt egy heterogén és innovatív épületrendszer, ahol a résztvevő építészek és diákok testközelből tapasztalhatták meg egy közösség létrehozásának nehézségeit és kihívásait. Például azt, hogy nem csupán az épületeket, hanem az épületek közötti tereket is bele kellett vonni a tervezés folyamatába. Vagy éppen azt, hogy egy többszáz kilós installáció megmozdításához nem elég a tervező csapat tagjainak összefogása, az egész közösség segítségére szükség van.

A Falu Projekt 2015 egy három évig tartó építészeti kísérlet első része: 2016-ban az előző év tapasztalatai alapján fejlesztik tovább a faluközösséget, míg 2017-ben a Falu leépülését, amortizációját vizsgálja a független oktatási szervezet.

A Hello Wood falut július 18-án szombaton mutatták be, ahol a szakmai panel –  Nagy Tamás, Babarczy Eszter, Szemerey Samu, Emiel Lamiers, dr. Veres Bálint –  és a csoportvezetők együtt értékelték az alkotásokat. Az installációk július 24-től augusztus 2-ig a vigántpetendi Tókertben a Művészetek Völgye egyik központi koncert- és bulihelyszínének adnak otthont. A részletes program itt található. Az építmények később a Sziget Fesztiválon és a Budapesti Design Héten lesznek megtekinthetőek. Az építésről készült fotók megtekinthetők itt, az egyes projektekről pedig itt olvashat.

A Hello Wood független oktatási platform, amely évente rendezi meg Európa egyik vezető építészeti táborát. A Hello Wood Magyarországon egyedülálló abból a szempontból is, hogy a nemzetközi csapatokban a magyar diákoknak lehetősége nyílik konkrét helyzetekben gyakorolni az angol építészeti szaknyelvet. A Hello Woodon készült munkák két fő jellegzetességet hordoznak magukon: nagyrészt fából készülnek, valamint ötvözik a művészi megközelítést a társadalmi gondolkodással. A tábor idén elnyerte a rangos Architizer A+ Awards “Learning” kategóriájának díját, sőt, a kategória közönségdíját is a magyar csapat kapta.

Szervező: Hello Wood Kft. / Pozsár Péter építész, társalapító-kurátor, Huszár András építész, társalapító, Ráday Dávid media designer, társalapító, Janota Orsi projektvezető, Lakatos Niki projektmanager, Farkas Anita asszisztens

Hello Wood Falu Projekt társkurátora Muszbek Johanna, a University of Liverpool Építészeti Tanszékének oktatója

A faluépítés, közösségépítés és tapasztalati építészet felvezetéséhez hasznos olvasnivalók:
Regeneratív építészet I.

Regeneratív építészet II.
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások