hír Abramovics kultúra Szentpétervár

A milliárdos Abramovics kultúrpalotát építtet Szentpéterváron


fati | 2011.02.20
Neves építészek versengenek a szentpétervári kulturális központ tervezéséért
250 millió fontért építtet kulturális központot Szentpétervárra a Londonban élő orosz oligarcha, Roman Abramovics. Az építkezés kreatív vezetője Abramovics barátnője, a művészeti projektekkel foglalkozó Dása Zsukova, aki az új kulturális központot a Moszkvában már megvalósult, és azóta az orosz kortárs képzőművészeti élet fellegvárának számító Garage galéria párjának szánja.

A pár többek között a londoni Royal Opera House áttervezéséért is felelős Dixon Jones építészirodát, a berlini Neues Museum felújításának Stirling-díjas építészét, David Chipperfield-et, valamint más francia, holland, amerikai és orosz építészeket kért fel a város egyik szigetén felépítendő kultúrpalota megtervezésére. Abramovicsék megbízták továbbá az amerikai művész-házaspár Ilya és Emilia Kabakovot, hogy ötleteikkel gazdagítsák a projektet.

A két csatorna által közrefogott nyolchektáros terület, amely egykor Nagy Péter cár katonai kikötője volt, az Ermitázstól csupán 20 percnyi sétára található. A projektet Abramovics egyik cége, a Millhouse finanszírozza majd, és a tervek szerint az épületben kereskedelmi és kulturális funkciók kapnak helyet. Az építkezés során a 18. századi dokk jelenleg teljesen elhanyagolt műemlék épületeit is felújítják. A felkért építészek jelenleg a koncepcióterveken dolgoznak, melyek alapján márciusban derül ki, kik kerülnek a második körbe. A végleges tervező nevét várhatóan még tavasszal kihirdetik.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások