Lekics Gábor | 2015.08.09
Jeruzsálem történelmi belvárosának legújabb éke az elkövetkezendő években egy piramis formájú toronyház lehet.

A jeruzsálemi önkormányzat megadta az építési engedélyt a Studio Libeskind és Yigal Levi által tervezett Piramis projektre. A   gúla alakú, vegyes használatú torony 105 méteres magasságba tör majd a belváros szívében álló Mahane Yehuda piac közelében, amelyet a többség csak "Shuk" becenevén ismer. A kő- és üvegdíszítésű piramisépület terve Jeruzsálem egyedi építészeti nyelvét tükrözi, és egyedi formájának köszönhetően nem árnyékolja le a környező városi tereket. A földszinten boltíves nyílásokkal és oszlopsorral határolt árkádos bevásárolóutcával kapcsolódik a környezethez.

A tervező, Daniel Libeskind elmondása alapján a piramis alakú épület a hagyományok (kérdés, hogy mely hagyományokra gondol Liebeskind - a szerk.), és azok 21. századi értelmezése mentén nyerte el formáját. Az épület kiegészíti és izgalmas, vibráló közeggé teszi a városi környezet, mindezt az óváros közepén.

A 26 emeletes torony 200 lakásnak, egy hotelnek és több exklúzív üzletetnek ad majd otthont. A csúcsán obszervatórium és exkluzív étterem kap helyet. Az épületet várhatóan 2019-ben adják át.

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Studio Libeskind

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások