sebesp | 2015.08.18
Az Égei-tengerhez álmodott ház-koncepció kiötlői szerint ez már maga a megtestesült lírai brutalizmus. A sziklába vájt villa úszómedencével nézne az ég felé, betonból készült bútorok szolgálnák különleges igényekkel felvértezett lakói kényelmét.

A ház neve – Casa Brutale – nem a szokatlan fekvésre utal, hanem a brutalizmusra, vagyis arra az építészeti irányzatra, amely francia 'Béton brut' szókapcsolatból ered (csupasz betont jelent). Jellegzetessége, hogy a funkciót helyezi előtérbe és nyers anyagfelületeket használnak fel az építkezéshez, mint a beton vagy némely esetben a fa. A tervezők azért választották a nem mindennapi otthonhoz a durva anyagokat, hogy a minimalista ház minél inkább beleolvadjon környezetébe

„Szolgálja a ház lakóit, közben tisztelje a természetet” – mondják a tervezők. A ház legfelső szintje, egyben teteje úszómedence lenne, amely nemcsak a benne fürdőzőket hűsítené, de természetes fényt is enget az alatta lévő terekbe. Laertis Antonios Ando Vassiliou és Pantelis Kampouropoulos úgy gondolják a felülre helyezett medence a tenger folytatását jelképezi.

A ház számára a sziklába metszett üreget üvegfal zárja le. 50 lépcsőfok végigjárása után érhetnek a ház lakói az alső szintre, ahol a meglehetősen puritán berendezés, asztalt, ülő alkalmatosságok, sőt az ágy is betonból lenne, börtönpriccs mintára készült fa borítással.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások