Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Folytatódik Timon Kálmán előadás-sorozata
Szabó Levente: Bán Ferenc építészete
Építészeti világcsodák – Timon Kálmán előadássorozata folytatódik
Friss ötletek – Építészkongresszus 2017
7+3 új építészeti világcsoda
A világ hét új csodája
100 éves a Sivatagi Kőrózsa Díj támogatója, Maday Judith
Az Ige
Az ókori világ építészeti csodái
Kultúrák találkozása – Építészkongresszus 2016.
Timon Kálmán aranydiplomás építészmérnök: Építészeti világcsodák Egyiptomtól Amerikáig
M. C. Escher építészeti világa II.
M. C. Escher építészeti világa I.


Justus Dahinden építészete II.
Timon 2015. szeptember 8.      
Justus Dahinden az interjú után legújabb könyvét dedikálta szerzőnek. A kötet három nyelvű: német, angol és francia. Lakó- és középületek ismertetése után templomépítészetéről kaphatunk átfogó képet.

Dahinden könyve
A Karl Krämer Kiadó Stuttgart/Zürich 1987-ben jelentette meg Justus Dahinden Építészet című könyvét. A kötetet Dahinden érték-megbecsüléssel nevemre dedikálta. A mű felépítése. Szakmai vélemények építésztársaktól: Ionel Schein - Párizs, Pierluigi de Stefano – Milánó, Jorge Glusberg – Buenos Aires, Kiyonori Kikutake – Tokio, Rob Krier – Bécs. Gondolatok a tanításhoz: Feladatom… és azt miként oldom meg? Filozófiám: Ember és tér. Elmélet: kontextualizmus az építészetben. Az épületeket dokumentáló fejezetek következnek: művészet az építésben, családi házak, lakásépítés, üdülőfaluk, szállodák, többcélú épületek, templomközpontok, építési rendszer, városépítés, tervek. A könyvet az épületek listája, az építész életrajzi adatai, könyvek, kutatások, kiállítások, díjak felsorolása zárja. Mérete: 222x222 mm, terjedelem: 312 oldal.

Művészet az építészetben
Bécsben a Műszaki Egyetem Könyvtárépületének sarkát és párkányát a bölcsességet jelképező, tudós baglyok szobrai díszítik. A szobrokat Bruno Weber szobrász faragta. Ezek a baglyok, Witikonban bikafők, Ostermundigenben női fejek Dahinden épületein a szobrászat és építészet szintézisét testesítik meg. Felfogásbeli rokonság figyelhető meg Makovecz Imre Visegrádon épült Erdei Művelődés Házával, az ott alkalmazott bejárati állatokkal.

Lakóépületek
Az építész első megvalósult épülete 1955-ből: Sátorház a Rigin. A kontyolt csupatetős családi ház a hegyoldalban négy vasbeton pillérre támaszkodik, déli tájolású tágas terasszal. A Középsvájci Alpokban egy szabályos piramis.

Oberwil, családi házak, 1977. A kétszintes épületek falai úgy dőlnek befelé, mint azt már a zürichi FERRO-háznál láttuk. Az alaprajz központi eleme egy henger, amely a tető fölé nyúlik, és felülről világítja meg a benne tekeredő csigalépcsőt.

A Bikafejes ház Witikonban, Zürich közelében, saját lakását és irodáját tartalmazza. A háromszintes épület földszintjén található a 15 rajzasztalos tervezőiroda, mellette, részben földbe süllyesztve 10 gépkocsi-beállásos teremgarázs. Felettük két szinten lakások foglalnak helyet. Az épület előtt egy oszlopon négy égtáj felé fordulóan négy stilizált bikafej látszik. A bikafejek a ház főpárkányán is megjelennek. Az épület két végén egy-egy kerek torony emelkedik, felhasított kupolaimitációval, közepén aranyozott félgömbbel.

Ponte Cremenaga, „Bosco della Bella” üdülőfalu, 1962. Jellegzetes, ötszögletű keresztmetszettel bíró épületek, szürke műpalafedéssel, a lejtős hegyoldalon lábakon állnak. Kiérlelt alaprajzok, a földszinten 4, a galériákon 6 fekhellyel, házanként összesen 10 főre méretezve.

Twannberg üdülőfalu, 1981. A hatszögletű lakósejtek, mint a méhkaptár, egymáshoz kapcsolódnak. Az építész a hatszögű sejteket azonban középen válaszfallal két félre osztotta. Egy felezett cellában a földszinten 2 és a galérián is 2, összesen 4 fő tud aludni. A központi cella nagyobb, közös tartózkodó tér. A terv 1981-ben Párizsban Építészeti Nagydíjat kapott.

Ezeknek az épületeknek a képeit illusztrációként írásom első része mellé csatoltam.

Középületek
Hotelek
Bad Mergentheim, Parkhotel, 1982. A háromszintes épület földszintjén a közösségi terek, két emeletén a szobák foglalnak helyet, mindegyikhez napos erkély tartozik.

Gaggenau, városi szálloda, 1983. Háromszög alaprajzú, ötszintes épület, jellegzetes, félköríves ablakokkal. Az éttermi rész a földszinten egy kisebb háromszögben kapcsolódik a főtömeghez.

Többcélú épületek
München, Schwäbylon, 1973. A ferde falakkal határolt tömb kísérleti jelleggel épült a város szívében bevásárló központnak, szállónak, hétvégi sportolásra. A piros falakon egy nagy sárga napkorong szétágazó sugarakkal hívta fel magára a figyelmet. A kísérlet azonban pénzügyileg nem vált be. Az épületet 1977-ben lebontották. Az épület neve a Sváb Babilon szavak összevonásából keletkezett.

Ostermundigen, Migros bevásárlóközpont, étterem, fitness-club, 1989. Bern közelében épült meg a MIGROS Szövetkezet centruma. A szövetkezetet az 1930-as évek elején alapították. Svájcban a legszélesebb élelmiszer áruházi lánccal rendelkezik. Ehhez később más árufajták is csatlakoztak: építési kellékek, virág, kertészeti cikkek stb. Nem profitra orientált szervezet, ezért a nyereség meghatározott hányadát újabb fejlesztésekre fordítja. „Az építtető igénye nem mindennapi volt – mondja Dahinden. Elkerülni a dobozépítési módot, a poézist alkalmazni a pléhtechnológia helyett, mindenütt oldott, természetes fényatmoszférát teremteni, intenzív természetkapcsolatot létrehozni kívül és belül egyaránt, ezért a bevásárló központhoz éttermet és fitness-clubot társítottam. Az épület előtti íves kaszkádudvarban szökőkutakat létesítettem. A bejárati homlokzat ívelt architrávját öt oszlop hordja. Ezek a vízfelületben tükröződnek, s az a feladatuk, hogy a bevásárló- és egészségházat a puszta ’fogyasztógép’ (Konsummaschin) szintje fölé emeljék. A stilizált nőfejek, amelyek az oszlopok kapiteljét formázzák, az alapgondolat szerint magát a MIGROS-t szimbolizálják.”

Templomok
Dahinden templomépítészete igen jelentős. Svájcban és Afrikában egyaránt épített szakrális helyeket.

Zürich-Witikon, Mária koronázása plébániatemplom, 1965. A templomtér fölött piramidális sátortető uralkodik, amely a belsőben a fölső megvilágítás révén felemelő érzést kelt az ott tartózkodó hívőkben.

Monza, Szent József plébániatemplom, 1976. A város sűrűn lakott részén a templomegyüttes szociál- és sportlétesítményekkel is rendelkezik. A téglafalak belül többségében faburkolattal ellátottak.

Mityana katedrális, Uganda, 1972. Egy félgömb negyedekre szeletelt három gerezdjéből keletkezett, vasbeton bordákkal gyámolított héjszerkezet.

Építési rendszerek
Trigon építési rendszer, Zürich, Dolderthal, 1969. A szabályos (háromszor 60 fokos) háromszögletű alaprajzi egység egy oldalának hossza, 10,35 méter, amely válaszfalakkal egy hatszögű központi térre, és 3,45 m oldalméretű háromszögű sarokterekre osztható. Az építő elemek előregyártott vasbetonból daruval szerelhetők össze. Egy épület lehet egy-, két- vagy háromszintes. Két háromszögű egység összekapcsolódhat többféleképpen is.

Buborék rendszer, Moghan város, Irán, 1981. 15 ezer lakosú várost kellett építeni Irán ÉNy-i részén, figyelembe véve az ott honos nagycsaládos formát, az iszlám építészetet, de modern technológiával kiszolgálva. A település legtávolabbi pontjáról a központi bazárnegyed gyalogosan 8 perc alatt érhető el, a körkörös telepítési szisztémából következően. A lakóegységek úgy készülnek, hogy egy vékony betonhéjra agyagot lőnek föl.

Justus Dahinden 1925-ben Zürichben született. 1945-1949 között a Zürichi ETH-n építészetet tanult. 1955-ben önálló építészirodát nyitott Zürichben, majd 1956-ban PhD fokozatot szerzett. 1974-1995 között a Bécsi Műszaki Egyetem építészprofesszora volt. A Szófiai Építészeti Biennálékon többször kitüntették, többek között az iráni Buborékváros tervéért. Dahinden építészeti munkássága széles körű. Lakó- és középületei közül különösen templomépítészete emelkedik ki. Súlyt helyez az építészet és a művészet szintézisére. Filozófiája a hármas törvénnyel építészetének alapja. Építési rendszerekkel is foglalkozik.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©