enyary | 2011.03.01
A Moneotól Fosterig több nemzetközi sztárépítész borászatait érintő észak-spanyolországi tanulmányút átesett a Magyar Építészkamara elbírálásán (2010/338), és fakultatív továbbképzései közt közzétételre került (http://otir.mek.hu/). A programon résztvevők 3 kreditpont jóváírását kérhetik.

A jó bornak nem kell cégér, tartja a mondás, de jól tudjuk, hogy ma már a versenyképesség érdekében a borászatok is komoly figyelmet fordítanak marketing-tevékenységükre, melyben a kortárs építészet jelentős szerepre tert szert. Gondoljunk csak az egyesült államokbeli Herzog & De Meuron svájci sztárépítészek által tervezett Napa Valley borászatra, melynek híre a fél világot bejárta.
Építészet és borászat történetében közös szálak után kutatva Észak-Spanyolország területén igen gazdag épített örökséggel találhatjuk szembe magunkat. A vörösboráról híres La Rioja borvidéken, még a vizigótok idejére tehető, 6-7. századi pincerendszerek léteznek. Ugyanakkor a bortermelés igen komoly technikai fejlődésen ment keresztül, és a kapacitás növelése mára már ipari méreteket öltő installációk kivitelezéséhez vezetett, mely a tehetséges helyi építészirodákon túl a legismertebb Pritzker-díjas tervezőknek is alkalmat teremtett egy-egy ikonértékű épület létrehozására. Legismertebb talán Frank O.Gehry elciego-i borszállója, mely stílusában a bilbaói Guggenheim Múzeumot idézi.
A borturizmus hagyományos gasztronómiai megközelítése helyett, építészeti szakmai utak keretében kívánjuk bemutatni az érdeklődőknek La Rioja, Alava és Ribeira del Duero borvidékek mindezen látnivalóit, melyeket eddig csak a szakmai lapokból ismerhettek.
A tervezett bortúra lebonyolítása egyénileg szervezett kiutazással lehetséges, ára pedig konkrét dátum, illetve a résztvevők számának fügvényében pontosítható. Ugyanakkor a borvidékek építészetének megismerésén túl, fakultatív programként lehetőség nyílik más látnivalókban bővelkedő nagyvárosok meglátogatására is, mint Madrid vagy Bilbao.

Személyes kapcsolatfelvétel és részletek egyeztetése email-ben:
info@enyary.com

Koccintsunk Zaha pavilonjában!

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások