Java | 2015.10.10
Nemrég adtunk hírt arról, hogy átadták Kínában a Henan tartományban lévő (260 méter hosszú) üvegpadlós hídját. Máris újabb, de ezúttal negatív szenzációval van tele a sajtó, mivel az üvegjárda egyik táblája 2 héttel az átadás után máris pókhálószerűen elrepedt.

A világhírű eset kapcsán a Mashable c. lap most arról ír, hogy a nemrég átadott üvegjárda máris megrepedt egy helyen, ezt látva pedig az arra járók teljesen érthető okokból estek rémisztő pánikba. Az egyik tanú (Lee Dong Hai) a Weibo nevű közösségi oldalra azt írta: már majdnem végigért a hídon, mikor egy éles reccsenést hallott, s a lába megremegett mikor lenézett: az edzettüveg tábla felületén jégvirághoz hasonlóan, pókhálószerűen átrepedt. A hídon lévők erre rémülten kiáltozni kezdtek, s szélsebesen elhagyták a járdarészt. Bár a repedés nem a hídon, hanem a járdarészen történt, a pánik mégis gyorsan elterjed. Ennek a véletlennek köszönhető negatív reklám nagyon sokat ártott az üveg függőhíd nimbuszának, de az illetékesek szerint a repedés oka csak az volt, hogy az egyik turista ráejtett az üveg felületre egy rozsdamentes acél bögrét. Az ijedtségre semmi ok nem volt, ugyanis az üvegpadló háromrétegű üvegtáblákból készült, és ezek közül csak a legfelső réteg pattant meg. A speciális háromrétegű üveg 800 kg-ot bír, de ettől függetlenül a hidat határozatlan időre lezárták.

A találóan „Égi út"-nak nevezett hídon való séta a vagányoknak, a bátraknak igazi élményt nyújtott eddig, de ezt most egyelőre itt nélkülözni kell.

Kína másik hídja, a világ leghosszabb 300 méter hosszú üvegpadlós függőhídja – amely Hunan tartományban található, rálátással a Shiniuzhai Nemzeti Parkra – azonban ép és sérthetetlen. (Erről itt írtunk. – a szerk.)


fotó: mashable.com

video: inhabitat.com




Forrás:inhabitat.com
nol.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások