donkanyar | 2015.10.30
Megkaphatja az 1 milliárd 256 millió forintos állami támogatást Pécs a több mint negyedszázada üresen álló magasház bontásához, miután a város közgyűlése csütörtökön jóváhagyta a pénzfelhasználás, valamint az elszámolás részletes feltételeiről szóló szerződést.

A kormány a közelmúltban határozott a munkálatok költségeinek fedezéséhez nyújtandó azonnali segítségről. A pénzt a központi költségvetésből külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, előfinanszírozással, de azzal a feltétellel teremtik elő, hogy az önkormányzat a Belügyminisztériummal szerződik .

A kontraktus szerint az önkormányzat a pénzt legkésőbb 2016. december 31-ig használja fel és arról 2017. január 31-ig beszámolót küld a minisztériumnak. A város a bontás költségeit érvényesíti a felszámolási eljárás során, a behajtható összeget visszafizeti a központi költségvetésnek.

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintért megerősíttette, majd eladta a házat, amelynek hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni, illetve az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és fenntartás többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

Hargitai János korábbi kormánymegbízott pedig hangsúlyozta, a magasház esetén robbantásról szó sem lehet, az ingatlant fölülről lefelé haladva bontják el, s az érintettek mindent megtesznek annak érdekében, hogy garantálják a környék biztonságát.

A szerződés jóváhagyásáról szóló, csütörtökön elfogadott önkormányzati előterjesztés egyik mellékletében olvasható, hogy az épületet szintenként, fokozatosan bontják le, az IMS-födémeket vágókoronggal, nagynyomású vízsugárral, vagy összeroppantással szedik szét.

Mivel a talajon kevés hely áll rendelkezésre, az elemeket a lehető legrövidebb időn belül teherautókkal elszállítják a helyszínről, az emeletenként keletkező 770 tonna törmeléket hulladékgyűjtőben egy erre alkalmas berendezéssel ledarálják.

Forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások