hír pályázat díj családi házak épületek cikk eredményhirdetés Európai Réz az Építészetben Díj réz

Kihirdették a rézdíj európai győzteseit

17. Európai Réz az Építészetben Díj 2015


MRK | 2015.11.25
A 17. Európai Réz az Építészetben Díj nyerteseit online csatornáinkon hirdettük ki Európa-szerte. A nemzetközi díj a rezet vagy rézötvözetet alkalmazó különleges építészeti megoldásokat rangsorolja. Idén egy dániai épület, a koppenhágai Trollbeads Ház lett a végső győztes.

A 17. alkalommal megrendezésre kerülő verseny, amelyet kétévente hirdetnek meg, a réz és ötvözeteinek növekvő népszerűségét bizonyítja a kortárs építészetben. Nem mellékesen széleskörű nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosít ezen inspiráló épületeknek, melyek máskülönben esetleg észrevétlenek maradtak volna. Idén 17 országból több mint 50 pályázat érkezett.

Az idei év építészzsűrije négy építészből állt, mindannyian a Réz az Építészetben verseny korábbi díjazottjai voltak: Ulla Hell (Plasma Studio, Olaszország), Erik Nobel (Nobel Arkitekter, Dánia), Fernando Sá (Pitágoras Aquitectos, Portugália) és Keith Williams (Keith Williams Architects, Egyesült Királyság). A zsűrit lenyűgözte a benyújtott projektek általánosan magas színvonala. Végül sikerült kiválasztaniuk a 10 rövidlistás épületet, melyek tervezői között végül öt díjat osztottak ki.

A 2015-ös díj végső győztese a Trollbeads Ház lett Koppenhágában, Dániában, melyet a BBP Arkitekter tervezett. Az 1960-as években épült irodaházat kiemelt biztonsági fokozatú épületté alakították át a velencei kereskedőházak mintájára, ahol az üzlethelyiség a földszinten található, fölötte a raktár és irodák, a legfelsőbb szinten pedig a tulajdonos lakása egy tetőterasz kerül kialakításra. Kívülről egy aranyszínű rézötvözet-függöny ereszkedik az épületre, ami motorizáltan csukódó elemeket tartalmaz. A mintás perforált lemezek megváltoztatták az épület arculatát. A zsűri értékelése: “Az átalakuló épület egy különleges és erőteljes válasz a városi kontextusra – meglepő, mégis egyértelmű. A meghatározott koncepciót felhígítás nélkül vitték véghez, nagy figyelmet szentelve a lenyűgöző részleteknek.”

A győztes mellett odaítéltek négy elismerő díjat is. Egyikük, a belgiumi Destelbergenben épült VDV ház (Graux & Baeyens Architecten) a telekre vonatkozó kötelező tervezési előírásokhoz igazodva igazán modern felfogásban értelmez át egy hagyományos nyeregtetős házformát rézből és üvegből. A zsűri így értékelte a tervet: “A fallal körülvett kertben álló pavilon kialakításának absztrakt, sematikus logikája megnyerő és meggyőzően kivitelezett.”

Ez a pályázat nyerte el a Közönségdíjat is, a legtöbb online szavazatot szerezve a Copperconcept.org weboldal látogatóitól.

Elismerésben részesültek még a kezelt sárgaréz burkolattal fedett stockholmi kompállomás épületetek is, melyet a Marge Arkitekter a város egyik leglátogatottabb részén, a Királyi Palotával szemben tervezett. A zsűri ítélete: “Valóban nagyon különleges ez az erőteljes épületegyüttes Stockholm vízpartja mentén dacol a kompterminálok földhözragadt épülettipológiájával. Méretükkel megadják a tiszteletet nagy múltú szomszédjaiknak, de nem kötnek építészeti kompromisszumot és azonnal a városi épített örökség részeivé váltak.”

A zsűrit szintén lenyűgözte az Ausztriában található St. Martin sportközpont egyszerűsége, a Dietger Wissounig Architekten terve. Az épület karakterét a profilozott, perforált rézlemezek adják, amelyek áttetsző fátyolként borítják be a csarnokot. Így értékelték: “A sportcsarnok doboz formája szépen kidolgozott. A végső kivitelezés példaértékű a folytatólagos üvegezés és perforált réz finom használatával.”

Az utolsó elismerésben részesült projekt a LAN által tervezett Euravenir torony lett a franciaországi Lille városában, ahol központi elhelyezkedésével új városi teret hoz létre, vegyítve a magán- és a közteret, a vertikálist és a horizontálist. A zsűri hozzátette: “Ez a szabadon álló, kristályos réztorony saját jogán is mutatós egyszerű formájával, megfontolt anyaghasználatával és határozott részleteivel. De fontos városépítészeti szerepet is játszik elhelyezkedése miatt: az egyesítés útján értelmet ad környezetének.”

Tekintse meg a nyerteseket bemutató kisfilmünket és az építészekkel készült videóinterjúkat.
Töltse le az Európai Réz az Építészetben Díj 17 albumot.
Nézze meg az eredményeket a Copper Architecture Forum 39/2015 számában.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások